IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планове на Русия за нова офанзива в Украйна могат да застрашат доставките на газ за Европа

Според ГУР Москва се готви да нахлуе в Сумска област, където е единствената работеща входна точка на руския транзит за Европа

19:15 | 14.05.24 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов коментира пред The New York Times, че има данни за готвена нова мащабна операция за разширяване на фронта на север - нахлуване в Сумска област. По негови думи настъплението е трябвало да бъде едновременно с това в Харковска област, но се е забавило и сега очакванията са да се случи след няколко дни.

Вероятно атаката ще бъде през руския град Суджа, разположен около границата с Украйна.

Но там е единствената работеща в момента входна точка за руския газ, доставян в Централна и Западна Европа. През нея средно на денонощие преминават около 40-42 млн. куб. метра природен газ на денонощие.

От май 2022 година Украйна отказва доставките през другата входна точка - "Сохрановка" в Луганска област, след като изгуби контрола над нея. "Газпром" пък отказа да увеличи транзита през "Суджа" и така транзитът на руски газ през Украйна е почти 1/3 от договорените 109 млн. куб. метра газ на денонощие.

Договорът за транзит изтича в края на тази година и няма да бъде подновен. Така единствените пътища на руския природен газ към Европа остават газопроводите "Ямал" (през Полша и Германия) и "Турски поток" (през Турция и България).

Спирането на транзита за ЕС ще се отрази на няколко държави в общността, сред които и Унгария, която през есента на 2022 година подписа анекс за увеличаване на доставките на руския природен газ по дългосрочния договор с "Газпром".

През 2019 година двете страни подписаха 10-годишен договор за доставка на 4,5 млрд. куб. метра природен газ, като основната част от това количество минава през България. След началото на войната в Украйна Будапеща увеличи количествата с още 800 млн. куб. метра.

Заради голямата си зависимост от руските енергийни доставки Унгария едва ли ще подкрепи и готвения от Брюксел 14-ти пакет със санкции срещу Русия, пише Politico. Преди седмица посланиците на 27-те в общността се разбраха принципно за ограниченията, свързани с втечнения газ от Русия, но според източници на изданието в разговори представителите на Унгария са изразили съмнения, че мярката ще влоши ситуацията на газовия пазар.

На газовата борса TTF в Нидерландия, която е референтна за повечето договори за доставка на втечнен газ в Европа, цената от началото на годината се задържа около нивото от 30 евро за мегаватчас. В последните седмици обаче тенденцията е по-скоро нагоре, свързано основно с началото на новия сезон за нагнетяване на газохранилищата, който стартира веднага след края на отоплителния сезон.

Реално ограниченията за втечнен газ не биха се отразили директно на Унгария - страната няма пряк достъп до морски терминал и разчита на доставките на тръбен газ. Обикновено и цените по дългосрочните договори са по-малко зависими от волатилността на спот пазарите.

Според Politico допълнителна техническа информация за ограниченията по време на дискусията са поискали още Франция, Германия, Италия и Испания. Франция от години си партнира не с "Газпром", а с "Новатек", която е и основният доставчик на втечнен газ за Европа.

Унгарските опасения обаче са били най-сериозни. "Когато става въпрос за енергетика, те се безпокоят", изтъква още източникът на Politico, отчитайки зависимостта на Унгария не само за доставките на газ, но и в областта на ядрената енергетика и доставките на петрол. Страната строи разширение на  АЕЦ "Пакш" по руска технология и все още купува руски петрол, тъй като европейските санкции не обхващат доставките по тръбопроводи. Това изключение обаче би трябвало да прекъсне в края на тази година.

Руско-унгарското енергийно сътрудничество не трябва да бъде засегнато - това няма нищо общо с политиката, категоричен беше унгарският външен министър Петр Сийярто по време на визита в Москва преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 седмица
До: doba ... не е зле , преди да пишеш популярни форумни теории , да се запознаеш със суровата действителност на цифрите ... унгарска газова борса --> https://ceegex.hu/en/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 седмица
До: doba ... не е зле , преди да пишеш популярни форумни теории , да се запознаеш със суровата действителност на цифрите ... газов хъб балкан --> https://***.balkangashub.bg/bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 седмица
До: doba ти освен лъжи и измислици, чувал ли си друго? и пак да ти кажа, в статията НЕ пише такива неща, нито има нещо верно от измислиците написани от теб... вааатенките ни спряха газа, забрави ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
doba
преди 1 седмица
До: zelka007, не бех чувал за котировки на хъб Балкан, НО щом казваш :) изместваш темата, посочена в статията - неКОИ в ЕС си цоцат йофтинки газ/нефт/петролец от Раша, а ние послушно се дерогирахме за едното Конграчулейшънс и доволно помахваме с опашка, очаквайки да бъдем почесани между ушите. ПФУ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 2 седмици
я тошко механата се включил инкогнито , плющи минусчета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 2 седмици
До: doba ... ем към днешна дата на газов хъб балкан - 24,5 евра за МВтч , на унгарската газова борса - 27,29 евра за МВтч ... фащаш ли неква разница в цените ?! нашият наполовина е втечнен газ ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 13
khao
преди 2 седмици
До: doba не, не е излезнало така.. от къде ги измисляш тия неща??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 6
doba
преди 2 седмици
Хех, и каква излезе тя: в БГ се дерогирахме от всичката русска газ, русски петрол, русски уран в знак на вярност към Големият бял брат отвъд Атлантика, а неКОИ в ЕС тихомълком( и йофтинко ) ги цоцат. Тц, тц, тц, тц, тц....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 2 седмици
мнооого тъъпа статия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
Nuclear man
преди 2 седмици
Статия от типа: На места може да вали, на други може да не вали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още