IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развитието на ESG политиката - въпрос на лична отговорност

Когато имаш много идеи, е въпрос на преценка какво ще избереш в зависимост от крайната цел, споделя Татяна Терзийска от Уникредит Булбанк

08:59 | 31.10.23 г.

InvestorBG · ESG podcast. Епизод 2: Развитието на ESG политиката - въпрос на лична отговорност

Прилагането на ESG философията на работното място, адаптирането на работния процес към политиките за устойчивост и ориентирането на бизнеса в новата регулаторна рамка са част от темите, които бяха дискутирани от гостите в подкаста „Изграждане на политика за ESG вътре в организацията – първи стъпки“, втори епизод от поредицата ESG подкасти на Investor.bg, която се излъчва с подкрепата на Уникредит Булбанк.

Относно визията си за „идеалния офис на бъдещето“ Татяна Терзийска, директор „Управление на сграден фонд, доставки, разходи и трети страни“ в Уникредит Булбанк, сподели, че си представя среда, в която е елиминирано използването на хартия, което предполага максимална степен на дигитализиране на процесите. „В  този офис се използват възобновяеми източници на енергия, а работното пространство е по-разчупено, което да създава уют за работещите“, изтъкна тя.

В такъв офис работното време ще е по-гъвкаво и служителите ще могат да работят от всяка точка на света – изисквания, които съвременното общество наложи след коронавируса, подчерта Терзийска.

„В последните две години Уникредит Булбанк печели първо място в категория „Зелен офис“ на наградите на B2bmedia „Най-зелените компании в България“. Това наистина е признание за усилията, които банката полага, за да може да бъде по-корпоративно отговорна“, изтъкна още Терзийска.

Доц. д-р Марина Стефанова от Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ коментира темата за промяната във вътрешнофирмената структура и работа на компаниите на фона на налагането на новите ESG политики, свързани с нефинансовото отчитане.

Според нея е важно хората от счетоводния отдел да осъзнават и разбират спецификата на разходите, тъй като в даден продукт, който тяхната компания произвежда, влизат много компоненти, както и разходите за компенсация при замърсяване.

Тя изтъкна, че малките и средни компании няма да бъдат натоварени с толкова много изисквания относно ESG отчитането, колкото големите предприятия, и техният ангажимент по-скоро ще е свързан с предоставяне на информация на големите клиенти, с които работят.

По думите на Стефанова в момента има глад за ESG специалисти, както и за тясно профилирани експерти, които да подкрепят прехода към кръговата икономика в даден сектор. „Защото тази нагласа помага в момента да се създадат иновациите, които да привлекат инвестиции в съответната компания, така че тя да стане част от новия тип икономика“, подчерта експертът.

Стефанова обърна внимание и на стандартите за нефинансово отчитане, предлагайки няколко фактора, на които компаниите трябва да обърнат внимание, преди да направят избор.

„На първо място, ако сме направили анализ на съществените теми, то всички показатели, които за важни за нас, ще бъдат оповестявани. Дори ако не пише това в стандарта, ако моите служители, заинтересовани лица и клиенти искат да го знаят, аз ще го представя. Бих искала да им отговоря на тяхната потребност да бъда прозрачна компания“, изтъкна Стефанова.

На второ място тя посочи откриването на онези индикатори, които биха осигурили конкурентно предимство на фирмата във веригата на доставки. „Ако ми кажат да отчитам енергията, която потребявам, почвата или водата – веднага ще започна, защото голямата компания, на която искам да продавам, се интересува от тези показатели“, добави Стефанова.

Друг фактор, който тя визира, е принадлежността на компанията към съответната индустрия или география и изтъкването на полезността на нейния бизнес за обществеността или сектора.

Стефанова подчерта, че в момента целият свят се е насочил към определяне на единен стандарт за отчитане на ESG критерии, като това „узряване“ не е въпрос на техническа спецификация, а по-скоро на напасване на компаниите в цялата верига на доставки по отношение на методиката на измерване.

Междувременно Терзийска засегна темата за мотивацията на служителите и тяхното ангажиране към ESG инициативите на Уникредит Булбанк. По нейните думи високото ниво на ангажираност, което банката успява да постигне сред служителите, се дължи до голяма степен на мащабната образователна програма, която стартира през 2021 г. съвместно със Стопанския факултет – т.нар. ESG Академия.

„Залагаме, освен на образованието, и на активната комуникационна кампания, защото идеите са много - когато имаш много идеи, е въпрос на преценка и какво ще избереш в зависимост от крайната цел, която искаш да постигнеш“, изтъкна Терзийска, добавяйки: „Практиката показа, че инициативите, свързани със социална ангажираност, са тези, с които най-лесно успяхме да спечелим колегите за ESG каузата“.

От своя страна, Стефанова коментира проблема с т.нар. „зелени претенции“, или greenwashing, който засяга редица индустрии по света. Гостът припомни, че през март Европейската комисия оповести общи критерии срещу подвеждащите и заблуждаващите твърдения за екологосъобразност, поставяйки ограничения върху употребата на думата „зелено“ от компаниите, когато става въпрос за техните продукти или дейност.

Според Стефанова този проблем е свързан преди всичко с маркетинга и комуникацията и възможността компаниите да акцентират върху една информация за сметка на друга, която би понижила тяхната популярност.

„С тези зелени претенции директивата, която минава процес на съгласуване – става изключително трудно да определиш нещо като „зелено“. Трябва да имате много ясна дефиниция за даден продукт, да сте направили оценка на жизнения цикъл на продукта – от производството до рециклирането“, изтъкна Стефанова, добавяйки, че законодателството предвижда глоби за компании, които не спазват регламента.

Относно готовността на обществото да води устойчив начин на живот, Терзийска изтъкна, че тук не става въпрос за еднократен ефект, а за полагане на постоянни усилия, което от своя страна опира до темата за отговорността. „отговорност като индивид, като компания, и в крайна сметка, отговорност в лицето на държавата и администрацията, която може да подкрепи тази устойчивост както със законодателна рамка, така и със стимулиращи механизми“, изтъкна Терзийска. „В крайна сметка всеки от нас е отговорен за това какво прилага в практиката и как повишава своята лична ангажираност за постигане на устойчива промяна“, допълни тя.

Чуйте целия разговор в подкаста на Investor.bg.

Първи епизод на подкаста може да чуете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от ESG подкаст виж още

Коментари

Финанси виж още