IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit може да почака. Раздробяването на демокрациите в Източна Европа е по-тревожно

В региона за надмощие се борят три сили: корумпирани "традиционни" политици, все по-нетърпеливите и гневни общества и категоричните демагози

08:10 | 14.02.17 г. 26
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

На 31 януари, по време на подозрително тайна вечерна сесия, румънското правителство приема две наредби, с които изменя наказателния кодекс на страната. Промените се приеха от много хора като нескопосан опит да се декриминализират определени корумпирани кръгове, а най-облагодетелствани от мерките са политици от управляващата партия. Още същата вечер се организира многохиляден протест срещу промените, които прераснаха в най-мащабните демонстрации срещу властта в страната от падането на комунизма насам, пише в свой анализ за британския в. Guardian проф. Ян Кубик, преподавател в школата на University College London, специализирана в славянски и източноевропейски изследвания.

Тези събития ясно открояват характеристиките на нестабилната ситуация в Източна Европа, където за надмощие се борят три сили: откъснатите от реалността и често корумпирани "традиционни" политици, все по-нетърпеливите и гневни общества и категоричните демагози.

Централна и Източна Европа се отърси от комунизма през 1989 г. и е подходяща лаборатория за наблюдаване възникването на нови политики. Демокрациите в региона са още много млади, институциите още не са обвити в здрав слой от защитни продемократични култури. Затова и цялата система е по-вероятно да бъде изложена на натиск, допълва изданието.

По принцип би трябвало страните, защитени от юридическите и институционални структури на Европейския съюз (ЕС), по-лесно да преминават подобни изпитания. Затова и появата на подобна нестабилност в ЕС предизвиква у някои засилено безпокойство. Съюзът може и трябва да действа срещу нарушенията на лидерите на отделните държави членки, например в Унгария или Полша, където конституционният баланс на властите опасно се манипулира. В Западна Европа се гледа с неодобрение на тези събития и хората там не разбират защо някои западни ценности не са се разпространили на изток. Същевременно обаче объркване внасят и някои неотдавнашни събития точно на запад, като възхода на популизма във Великобритания, Франция и Холандия.

Падането на комунизма доведе до появата на близо 30 страни, които се стремят да възстановят икономиките си, да прекроят политическите си системи и да преоткрият идентичността си. Тези държави нямаха икономически план, освен някаква версия на това, което днес наричаме неолиберализъм. В политиката изграждането на либерална демокрация беше прието като свещена мантра, независимо от истинските намерения на строителите на новите общества. В културата положението беше "нека разцъфнат милион цветя" след кошмарните години на цензурата. Някои страни в Централна Европа и балтийския регион постигнаха впечатляващи успехи по пътя към тази тройна цел.

За известно време хората от региона, с цената на борби, страдания и грешки, наистина изграждаха здрави демократични системи. След това нещо се пречупи. Икономическата криза от 2008 г. несъмнено оказа влияние, но това не обяснява напълно случилото се. В Унгария старите политически системи влязоха в режим на свободно падане през 2006 г., когато тогавашният премиер призна, че партията му е спечелила изборите с измама. В Полша кризата от 2008 г. премина по-леко, отколкото в другите европейски държави. След това през 2015 г. изборите бяха спечелени от партии, които шумно се обявиха против статуквото.

В Централна и Източна Европа възходът на популизма често се обяснява с комбинация от икономически и културни фактори. В този регион икономическото недоволство често е насочено към нововъведения неолиберализъм независимо от реалните му резултати. Според научно изследване по-голямо влияние върху процесите има културната дезориентация, отколкото икономическите лишения. Хората приемат все по-благосклонно уверенията на десните популисти, че "традиционният" им свят не е напълно изгубен. В Полша например мечтата за възстановяване на безопасния "дом" звучи със силни националистични тонове, преплетени с усещане за религиозно превъзходство. Много десни политици заявяват открито, че носят факела на чистото християнство, което е необратимо покварено на Запад.

Теорията не обяснява защо има такова недоволство в Полша, където икономическото положение е по-добро от това в много други страни, които не са се сдобили с популистко правителство. Може би идеологическата "опаковка" също е от значение. Гневът може да се канализира по много начини. В не чак толкова далечното минало той се насочваше наляво, но падането на комунизма и разпада на посткомунистическите социалдемократи доведе до сериозно орязване на политическото поле. Гласовете на левицата са немощни. Липсата на предлагане на политически програми и организации отляво насочва търсенето към десните популисти и това ясно се вижда в посткомунистическия свят.

Има опасност канализираният от популистите гняв да надвие слабите институции и затова регионът на Централна и Източна Европа е толкова критично важен опитен полигон. Голяма част от населението може да бъде убедена, че защитата на върховенството на закона и на правовата държава не е толкова важна, колкото система, която допуска безконтролен израз на народната воля. Тази подмяна е белег на популизъм.

Популистите не могат да решават проблеми, но могат да ни внушат, че съществуват прости решения, които не са трудни за прилагане, но първо трябва да се "завърнем" към чистата ни колективна същност. Заразим ли се с вируса на популизма, малко вероятно е да съживим вярата си в либералната демокрация и да се пробудим от сомнабулното си заслепление от измисления поляризиран свят, в който има ефикасни лесни диагнози и прости решения, пише още проф. Ян Кубик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Ако вие психодесните кух.и лей,ки бяхте спечелили Втората световна война преди 70 гоидни и бяхте установили властта тук в България с демографските и демократични процеси досега България нямаше да я има....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Докато хората не изтребят традиционните комунистически лидери, ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
StraightForward
преди 7 години
Няма как да ползваш, цинизми,като тия за да се обясниш, че си много простоват, не се ли сети до сега!?? По добре бръкна на жена си отпред и отзад и виж еднакво ли мирише!! ТО НЯМА ПО БОЛНИ ОТ ТАКИВА, КАТО ТЕБ!!?? САМО ЗА ПОЛОВИЯ СИ ЖИВОТ ГОВОРИТЕ?? НЯМА МОЗЪК ЛИ И КОМПЕНСИРАТЕ!!?? ХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Посочете ми един български политик, който има респект и уважава мнението на обикновеният човек. Те даже обикновен разговор не могат да провеждат с нас.Песимистично съм настроен , ме можем да ги отрезвим и свалим на земята.Това им е проблема на сегашните лидери, живяли в идеалният им свят създаден от бащите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Нека погледнем статията от нашата си страна.При нас определено самозабравилите се корумпирани политици са над всичичко друго. Ние нямаме проблемите на останалата Европа. Да се оправят. При нас всичко си е по старо му и не се е променило вече 100 година. От едната страна са гъзарите (политици и свързаните с тях олигарси) които смятат електората за стадо овце. Те имат основание да твърдят това след като доста хора са готови да продадат душицата си за 50 лева.Да не забравите да гласувате. Овчарите ви чакат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 4
pinoccio
преди 7 години
Ако не са олигарси, олигополи, монополии, монокини и моноспектакли, как 1% притежава това на останалите 99%, бе, друже, или несанкционираното ти бягство ти от Курило ги ражда тези смешки, дето ги разнасяш тук като аниматор на събрали се германски баби на брега на морето? Ти си видял демокрация колкото си видял венерин хълм отблизо. Знаеш ли, че те си приличат? Щеше да знаеш, ако си виждал поне едното. Венериният хълм е Голготата на демокрацията, защото всеки я напъва от името на всички. Напъват я и от твое име. Затова не си виждал венерин хълм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 12
StraightForward
преди 7 години
Само незаконния капитал се държи така, а тук в БЪЛГАРИЯ Е СЪСРЕДОТОЧЕН В МНОГО ХОЛДИНГИ И С ОФШОРНА СОБСТВЕНОСТ, ТОВА Е ПО РАЗПОРЕЖДАНЕ ОТ МОСКВА И ДС !!??? ТАКА ЧЕ, САМО ПОСЛУШНИТЕ ИМАТ ДОСТЪП !!??А, ТОВА КОГА ЩЕ СЕ РАЗВАЛИ И НЯМА ДА ГО ИМА ПОВЕЧЕ, ДАЖЕ И ВАС ДА ВИ НЯМА КАПИТАЛА ОТ НАД 73 ГОДИНИ ТУК И В ИЗТОЧНА ЕВРОПА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯ ОТ РЕЗУЛТАТА ОТ ТИЯ ГОДИНИ ГЕНОЦИД, ОЛИГАРСКИТЕ????В ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ, ШВЕЦИЯ, САЩ ДА СТЕ ЧУВАЛИ ЗА ОЛИГАРСИ ЗА ОЛИГОПОЛИ И МОНОПОЛИ!?? ТОВА СА МОСКОВСКИ ТЕРТИПИ??? А НАЧИНА ВИ НА МИСЛЕНЕ, Е СЪЩИЯТ !!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 8
StraightForward
преди 7 години
Ама си объркал, щото ти не си видял ДЕМОКРАЦИЯ, а СИ ТРЪГНАЛ ДА КВАЛИФИЦИРАШ НА ХОРАТА ДОСТИЖЕНИЯТА И РАЗВИТИЕТО ИМ, КАТО НЕДОСТАТЪК, А НЕДОСТАТЪКА СТЕ ТИ И ТАКИВА КАТО ТЕБ!!! ЗАЩОТО, ПРИ ТЕБ НЯМА СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА КАПИТАЛИ И ХОРА И ЗАРАДИ ПРИЧИНАТА И РЕЗУЛТАТА ОТ НАД 45 ГОДИНИ ЧЕРВЕН ФАШИЗЪМ!!ТИ СИ В ПОСТ ТОТАЛИТАРНО ОБЩЕСТВО, ВИЕ СТЕ ЖЕРТВИТЕ НА ТОВА ОБЩЕСТВО, ВИЕ НЕ РАЗБИРАТЕ, КАКВО Е РАЗВИТИЕ И УМСТВЕНО, ТАКОВА !!! КАМО ЛИ ДУХОВНО!! ???? ЗАЩОТО СТЕ БИЛИ ИЗОЛИРАНИ ОТ СВЕТА ПОЛОВИН ВЕК, УЧАСТНИЦИ СТЕ В ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА, С КОЯТО ВИ ИЗБРАХА И ПРЕЗИДЕНТ !!! ???? ПОСТТОТАЛИТАРНОТО ОБЩЕСТВО, НЯМА КАК ДА Е НИТО ТОЛЕРАНТНО, НИТО НОРМАЛНО ОБЩЕСТВО !??? ВИЕ ИСКАТЕ САМО АНАРХИЯ И НАСАЖДАТЕ ОМРАЗА И АГРЕСИЯ, НЯМАТЕ НИЩО ДРУГО, КАТО РАЗБИРАНЕ ЗА СВЕТА И НЯМА КАК ВИЕ САМИ ТЕ СТЕ УЧАСТНИЦИТЕ В ТАЗИ ОГРОМНА ЛЪЖА!!! КАК ДА ИМАШ ТАКЪВ ТИП ХОРА ЗА РЕАЛИСТИ ИЛИ НЕ КОМУНИСТИ!?? НЯМА КАК, ПРЕЧИТЕ НИ МНОГО, И СИ РАЗБИРАТЕ СВЕТА ИЗКРИВЕНО, НЯМА КАК, СЪЩОТО Е БИЛО И ПРЕДИ 1944 ГОДИНА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 0
comet
преди 7 години
Което показва че хората (и в Англия) нямат доверие на какво медиите им тиражират там (защото са се убедили че медиите манипулират и то ко варно). И не че медиите не го знаят (отношението на хората), ... та дали е случайно че в медията инвестор промениха сайта в посока повече статии да преминават набързо, за сметка на драстично редуциране възможността читателските мнения да се натрупват и задържат на показ. ... Нищо ново под слънцето, още нацистките лидери са казвали, че масите щат не щат приемат каквото им се каже по медиите, стига да им се повтаря достатъчно дълго. (последен коментар) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 4
pinoccio
преди 7 години
За съжаление, както се признава и в статията, демокрацията е подвластна на всякакви вируси - нима неолиберализмът не е вирус. Тя страда и от автоимунни заболявания, среда за които предоставят мантрите за правата на човека и свободното движение на капитала. Никога преди човек не е бил толкоз обезправен, колкото днес, когато правата му са издигнати в култ. Никога преди човек не е бил толкоз ограбен, колкото днес, когато капиталът се движи свободно като лисица в кокошарник. Демокрацията прихваща срамните болести, които разнасят елитите, а за обикновения човек остава учудването защо го сърби навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още