IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit може да почака. Раздробяването на демокрациите в Източна Европа е по-тревожно

В региона за надмощие се борят три сили: корумпирани "традиционни" политици, все по-нетърпеливите и гневни общества и категоричните демагози

08:10 | 14.02.17 г. 26
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

На 31 януари, по време на подозрително тайна вечерна сесия, румънското правителство приема две наредби, с които изменя наказателния кодекс на страната. Промените се приеха от много хора като нескопосан опит да се декриминализират определени корумпирани кръгове, а най-облагодетелствани от мерките са политици от управляващата партия. Още същата вечер се организира многохиляден протест срещу промените, които прераснаха в най-мащабните демонстрации срещу властта в страната от падането на комунизма насам, пише в свой анализ за британския в. Guardian проф. Ян Кубик, преподавател в школата на University College London, специализирана в славянски и източноевропейски изследвания.

Тези събития ясно открояват характеристиките на нестабилната ситуация в Източна Европа, където за надмощие се борят три сили: откъснатите от реалността и често корумпирани "традиционни" политици, все по-нетърпеливите и гневни общества и категоричните демагози.

Централна и Източна Европа се отърси от комунизма през 1989 г. и е подходяща лаборатория за наблюдаване възникването на нови политики. Демокрациите в региона са още много млади, институциите още не са обвити в здрав слой от защитни продемократични култури. Затова и цялата система е по-вероятно да бъде изложена на натиск, допълва изданието.

По принцип би трябвало страните, защитени от юридическите и институционални структури на Европейския съюз (ЕС), по-лесно да преминават подобни изпитания. Затова и появата на подобна нестабилност в ЕС предизвиква у някои засилено безпокойство. Съюзът може и трябва да действа срещу нарушенията на лидерите на отделните държави членки, например в Унгария или Полша, където конституционният баланс на властите опасно се манипулира. В Западна Европа се гледа с неодобрение на тези събития и хората там не разбират защо някои западни ценности не са се разпространили на изток. Същевременно обаче объркване внасят и някои неотдавнашни събития точно на запад, като възхода на популизма във Великобритания, Франция и Холандия.

Падането на комунизма доведе до появата на близо 30 страни, които се стремят да възстановят икономиките си, да прекроят политическите си системи и да преоткрият идентичността си. Тези държави нямаха икономически план, освен някаква версия на това, което днес наричаме неолиберализъм. В политиката изграждането на либерална демокрация беше прието като свещена мантра, независимо от истинските намерения на строителите на новите общества. В културата положението беше "нека разцъфнат милион цветя" след кошмарните години на цензурата. Някои страни в Централна Европа и балтийския регион постигнаха впечатляващи успехи по пътя към тази тройна цел.

За известно време хората от региона, с цената на борби, страдания и грешки, наистина изграждаха здрави демократични системи. След това нещо се пречупи. Икономическата криза от 2008 г. несъмнено оказа влияние, но това не обяснява напълно случилото се. В Унгария старите политически системи влязоха в режим на свободно падане през 2006 г., когато тогавашният премиер призна, че партията му е спечелила изборите с измама. В Полша кризата от 2008 г. премина по-леко, отколкото в другите европейски държави. След това през 2015 г. изборите бяха спечелени от партии, които шумно се обявиха против статуквото.

В Централна и Източна Европа възходът на популизма често се обяснява с комбинация от икономически и културни фактори. В този регион икономическото недоволство често е насочено към нововъведения неолиберализъм независимо от реалните му резултати. Според научно изследване по-голямо влияние върху процесите има културната дезориентация, отколкото икономическите лишения. Хората приемат все по-благосклонно уверенията на десните популисти, че "традиционният" им свят не е напълно изгубен. В Полша например мечтата за възстановяване на безопасния "дом" звучи със силни националистични тонове, преплетени с усещане за религиозно превъзходство. Много десни политици заявяват открито, че носят факела на чистото християнство, което е необратимо покварено на Запад.

Теорията не обяснява защо има такова недоволство в Полша, където икономическото положение е по-добро от това в много други страни, които не са се сдобили с популистко правителство. Може би идеологическата "опаковка" също е от значение. Гневът може да се канализира по много начини. В не чак толкова далечното минало той се насочваше наляво, но падането на комунизма и разпада на посткомунистическите социалдемократи доведе до сериозно орязване на политическото поле. Гласовете на левицата са немощни. Липсата на предлагане на политически програми и организации отляво насочва търсенето към десните популисти и това ясно се вижда в посткомунистическия свят.

Има опасност канализираният от популистите гняв да надвие слабите институции и затова регионът на Централна и Източна Европа е толкова критично важен опитен полигон. Голяма част от населението може да бъде убедена, че защитата на върховенството на закона и на правовата държава не е толкова важна, колкото система, която допуска безконтролен израз на народната воля. Тази подмяна е белег на популизъм.

Популистите не могат да решават проблеми, но могат да ни внушат, че съществуват прости решения, които не са трудни за прилагане, но първо трябва да се "завърнем" към чистата ни колективна същност. Заразим ли се с вируса на популизма, малко вероятно е да съживим вярата си в либералната демокрация и да се пробудим от сомнабулното си заслепление от измисления поляризиран свят, в който има ефикасни лесни диагнози и прости решения, пише още проф. Ян Кубик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 7 rate down comment 0
comet
преди 7 години
Мнението с най-много читателски гласове (засега) под каквото сте цитирали е:"The Guardian and its writers refer to populism as undesirable. What they mean is that when a majority vote against the Guardian's views, that is populist and undesirable, when a majority votes for the Guardian's views that is democratic and desirable." :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
коки
преди 7 години
More;''...Social anger can be expressed more or less directly or through the medium of an imposing cultural frame. In Romania, where the struggle against corruption has been at the forefront of public life for some time, the anger has been vented directly against corrupt and scheming politicians. In Hungary and Poland (or Britain, France, the Netherlands and the US), it has been channelled through populist frames skilfully promoted by demagogues. This is much more dangerous for democracy. Populists cannot solve problems, but can instil in us that simple solutions exist. We are told such solutions are not hard to implement, but we first must return to our pure collective selves.'' https://***.theguardian.com/commentisfree/2017/feb/12/europe-fragile-democracies-real-danger-of-populist-politics
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 12
StraightForward
преди 7 години
ЧЕРВЕНИЯ ФАШИЗЪМ И КОМПЛЕКС ОТ ВТВ 2 ЩЕ СЕ ЗАВРЪЩА ВСЕ ПОВЕЧЕ, МОЖЕ ЛИ СВЕТА ДА ОТРЕДИ ТЕРИТОРИИ ОТ ПОЛОВИН ЕВРОПА ДА Е ЧЕРВЕНА И СЕГА ДА СЕ ЧУДИМ ВСИЧКИ ЩО БИЛО ИМАЛО НЕКАДЪРНИЦИ ДЕТО ГЛЕДАТ САМО АНАРХИЯ, РАЗРУХА И РУСКИ ПРОЕКТИ САМО И РУСКА СЪДБА САМО!!!ПРОМИТИ И БОЛНИ ЧЕРВЕН СЪЩЕСТВА ОТИВАЙТЕ СИ В РУСИЯ, ОСТАВЕТЕ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ РАЗВИВА!??? БЕДНИ И БОЛНИ СЪЩЕСТВА???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
comet
преди 7 години
*** = ц ига ни н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 0
comet
преди 7 години
Преди години много се дразнех когато премина покрай мърляв но агресивен просещ ***, който агресивно атакува минаващите с Да си здрав и децата и т.н.. Успокоих се, когато намерих решение, като и аз им запожелавах И ти и близките ти да сте здави и щастливи. Няма да повярвате с какво облекчение установих как това им разоръжава агресията, просто млъкват с разбиране че не ставам за жертва защото използвам техния подход.Подобни следва да са подходите и с другите морални паразите-агресори, като започнем от банките, минем през медиите, и свършим с всеки агресор-*** край нас. Те се опитват да ни инжектират нещо с което да ни засегнат и подведат, за да ни вземат част от енергията, ... ами защо не да им отговаряме с техните камъни по техните глави, ... уверявам ви, много е ефективно, направо като древна народна рецепта за здраве и щастие е. Дори човек се чувства като оня усмихващ се китайски мъдрец, от тримата дето седели край делвата с оцет (усмихва се, че му е кисело, защото той това е и очаквал и резултатът не го е разочаровал).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Анализа е изваден от контекста. Ако те боли глава и имаш температура, едва ли главата ти е виновна за това. Може би има други части от организма ти засегнати от нещо друго. Показаната симтоматика за Източна Европа е част от един огромен процес заченат от 2008 година, който във всяка страна тече със своите специфичности, но е неразделен от общото цяло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 5
dr.5rov
преди 7 години
Хареса ми безцеремонноста с която е написана статията. Ние сме опитно поле.Разбрахте ли най-сетне какво сме. И нека опитите продължават. В края на крайщата някой трябва да бъде жертван за да се разберат закономерностите по които се развиват обществата. Защо да не сме ние? Сами си го търсим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Целта на статията е да внуши , че ако ги нема лЕбералните ценности ше се свърши света !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
това е посегателство над демокрацията на ук граждани /50;50 мешани с мургавели/ !северна корея трябва да защити световната демокрация и да ги окупира набързо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 19
Sakamano
преди 7 години
Целта на статията не е да търси виновници, както побързаха да я разтълкуват разни истерично-параноични умове. Анализът на ситуацията в Източна Европа е много точен, дори бих го нарекъл твърде сдържан. Не се назовават имената на анти-европейските сили, нито държавата която ги спонсорира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още