IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse понижи прогнозите си заради световното икономическо забавяне

Според швейцарската банка личното богатство на хората по света ще расте с 6,6% годишно

10:02 | 13.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Личното благосъстояние на хората по света ще нараства с по-бавен темп, тъй като глобалната икономика не напредва толкова бързо, колкото се очакваше, коментира Credit Suisse Group AG, цитирана от Bloomberg.

Очаква се личните средства да се увеличават с 6,6% на година до 345 трлн. долара в световен мащаб през юни 2020 г., заяви базираната в Цюрих банка в годишния си доклад, публикуван във вторник. Прогнозите от миналата година бяха за ръст от 7% годишно до 369 трлн. долара през 2019 г.

„Световните икономически перспективи са по-слаби от предишните очаквания“, казва в доклада си четвъртата най-голяма банка по управление на благосъстоянието в света. „Това ни кара да променим прогнозите си в низходяща посока“.

Личните средства в долари са се понижили с 4,7% до 250,1 трлн. долара за 12-те месеца до 30 юни, което е първият спад от финансовата криза през 2008 г. насам и се дължи на поскъпването на долара спрямо останалите валути, твърди Credit Suisse. През същия период нетното богатство, оценено в долари, е спаднало във всички региони освен в Китай и Северна Америка.

Прогнозите на швейцарската банка се базират на „слабото“ ускоряване на световната икономика и „стабилизирането“ на китайската икономика, докато тя продължава прехода си към потребление и услуги.

Глобалната икономика може да се разрасне с 3% през тази година спрямо 3,4% през 2014, сочи медианната оценка на 43 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Очаква се растежът да се върне към 3,4% през 2016 и 2017 г., показва още анкетата на Bloomberg.

Макар че благосъстоянието се е удвоило от 2000 г. насам, като в Китай то се е увеличило пет пъти, темпът на растеж се е забавил през последните години, отчитат от Credit Suisse. Най-богатите 0,7 процента от населението в света притежават 45,2% от глобалното богатство.

По-силният долар е довел до намаляване на броя на супербогатите с нетно състояние от над 50 млн. долара с 800 души от средата на 2014 г. насам. Доларът е поскъпнал с 8% спрямо лирата, със 17% спрямо йената и с 19% спрямо еврото за периода между юни 2014 г. и юни 2015 г., се посочва в доклада.

Растежът на благосъстоянието в Европа може да изпревари темпа на растеж в САЩ през следващите пет години, въпреки че се очаква САЩ да остане най-богатата страна в света с почти 113 трлн. долара до 2020 г. спрямо 85,9 трлн. долара през 2015 г.

Според Credit Suisse развиващите се пазари изпреварват страните с по-високи доходи дори след срива на фондовите пазари в Китай през юни и обезценяването на юана, което доведе до разпродаване на финансовите пазари през лятото. Богатството в Китай ще скочи с над 9% годишно, като икономиката на страната ще се разраства с годишен темп от 6,2%, сочат прогнозите на Credit Suisse.

Броят на милионерите вероятно ще се увеличи с 46% до 49,3 млн. души през следващите пет години, като в Малайзия броят на влиятелните богаташи с по 1 млн. долара или повече ще се удвои, прогнозира Credit Suisse. Броят на милионерите ще се увеличи с поне 70% в Китай, Саудитска Арабия, Тайван, Колумбия и Полша, сочи докладът.

Credit Suisse е четвъртата най-голяма банка за управление на благосъстоянието, като преди нея са швейцарският ѝ конкурент UBS Group AG, както и Morgan Stanley и Bank of America Corp., съобщи през юли базираната в Лондон консултантска фирма Scorpio Partnership.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още