IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Житото, другият петрол на Ислямска държава

Джихадистите прехвърлиха много жито от Ирак в Сирия, за да го преработят на брашно и да го препродават

20:15 | 03.08.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Източник на доходи и средство за засилване на господството над населението: контролът над житото е основен в стратегията на групата "Ислямска държава" (ИД, на арабски "Даеш"), която се настани в големите зърнопроизводителни региони на Сирия и Ирак, пише Еманюел Мишел от Франс прес, цитиран от БТА.

Териториалното присъствие на "Ислямска държава" съвпада с житниците на региона - в Северен Ирак и в Североизточна Сирия, подчертава Себастиен Аби, изследовател в Института по международни и стратегически отношения и автор на "Геополитиката на житото" (издадена от Арман Колен, б. ред.).

При светкавичната офанзива в Северен Ирак през юни 2014 г., бойците на "Даеш" поеха контрола над зърнените силози на провинциите Ниневия и Салах ад Дин, в които е концентрирана над една трета от производството на жито и 40 на сто от производството на ечемик на страната. 

По този начин "Ислямска държава" завзе над 1 млн. тона жито, или една пета от годишното потребление на Ирак, изчислява Жан-Шарл Бризар, специалист по финансирането на тероризма.

В Сирия джихадистите сложиха ръка на над 30 на сто от производството на жито в провинциите Ракка и Дейр аз Зур, които контролират, изчислява той. И освен това сложиха ръка и на три четвърти от производството на памук. Сирия беше голям износител на памук преди войната.

Както в целия Близък изток и Северна Африка, хлябът е в основата на прехраната в Ирак и Сирия, на които се налага да внасят жито в допълнение към националното си производство.

Джихадистите се възползват от това: от една страна "те прехвърлиха много жито от Ирак в Сирия, за да го преработят на брашно и да го препродават". От друга страна, също като петрола, те започнаха да продават житото извън зоната си на влияние, и конкретно отвъд турската граница, отбелязва Бризар.

Това може да донесе, според експерта, печалби от около 200 млн. долара годишно, въпреки че количествата са незначителни в сравнение със световната търговия с пшеница.

Житото позволява да се гарантира и доброто отношение на населението. "Колко хлебарници бяха завзети от началото на военния пробив в някои градове?", пита Себастиен Аби. "Ислямска държава" започна да раздава безплатен или много евтин хляб в зоните под свой контрол.

Но в бъдеще войната "поставя истинска заплаха за хранителната сигурност на региона", предупреждава Аби, според когото "вече има спад в производството, макар че не могат да бъдат цитирани никакви числа", както в Сирия, така и в Ирак.

Боевете унищожават посевите, вредят на почвите и отделят от полето работната ръка, необходима за земеделската работа, припомня изследователят. Ударите на коалицията, макар и да избягват нарочно житните полета, унищожават средствата за складиране и транспорт, добавя Бризар.

Близо 10 милиона сирийци са изложени на риск от глад, което е почти половината население, обяви неотдавна ООН.

"(Сирийският) земеделски сектор е унищожен от конфликта. Необходима е спешна помощ от международните дарители, за да могат земеделците да се справят със следващата сеитба, която ще започне през октомври", обясни представител на ФАО, Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

Следователно проблемите на земеделието могат "да се обърнат срещу "Ислямска държава" в средносрочен план. Какво ще направят, ако реколтите се влошат още повече?", пита Себастиен Аби.

"Ислямска държава" може да е "автономна" по отношение на житото в този момент, но "контролът й върху природните ресурси няма да е достатъчен, за да се гарантира жизнеспособността й", предвижда Бризар.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Ми кат не са заплаха ( вече) ИД , земи се обади у централата да не се излагат повече с ИД щот плашилото не плаши вече ...да измислят нещо по ново , ако могат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 2
khao
преди 8 години
абе вие нормални ли сте ? Направо са страшна сила, продавали петрол за 2 милиона на ден, сега жито по една комбайна и вече са големата работа ... няма и два томахоука на ден да изкарват, а *** харчи повече за *** ... ама тея били голямата заплаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
А иначе по статията е напрао смех, "другия петрол" тея си бачкат на нивите кат пичове ве ..... (а аз дълборко се съмнявам някой легионер да бъхти цел ден на нивата):)) Те уж с петрола беха тръгнали, ама Сашш ги прееба с борсата и треаше ISISа да взимат кредити от IMF да върже двата края .... или некоя EU субсидия да им пратат :))) Са и с брашното нема да прокопсат щото цената и на житото е ниска .... освен обаче може би да се вдигне и е идея за long wheat, corn. Ей ей ей тея са безгранични в измислянето на простотии напрао немат спиране с кретенията ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Коле стига ве батко, верно ли верваш, че *** ги е напрайл тея ? Не мога да повервам честно ....... глей къде ги снимат тея откачалки у студиото да "обезглавяват неверници"https://***.youtube.com/watch?v=yFKo86uYHyo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 11
ing5rov
преди 8 години
Сам ли си пердашиш плюсовете ...давай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 11
ing5rov
преди 8 години
А стига бе ! Верно ли ? Ми де е тогаз Хамерика да ги сложи на място бе Коле ?За Саддама и Кадафито цели армади събраха , пък тея Путинови отрочета ного корави и гадни бе Коле...майтапчия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 28
Nikola666
преди 8 години
Не се прави че не знаеш. Ислямска държава е отроче на Путин и ГРУ. Връзката се осъществява чрез двойни агенти от Чечения и бивши партийни кадри от Афганистан.Спри да дезинформираш толкова грозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 14
ing5rov
преди 8 години
Това е положението , отрочето на америка коли и беси в тоя район. Ето и бизнеса му цъфти...нещо да сте чули за санкции , за анексиране на чужди територии , за геноцид ...права на човека ли...нема и да чуете ! Иначе Америка и Турция много "сериозно се подготвят да ударят" терорист номер едно !*** и тепегьзлъка американски и ибрикчийството европейско !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още