IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е нуждата от бежанци в Източна Европа?

Нереалистично е да се очаква, че мигрантите незабавно ще запълнят всички дупки на трудовия пазар, но ползите от интеграцията им са очевидни, пише Economist

13:40 | 23.09.15 г. 12
<p>
	Хиляди мигранти прекараха няколко дни на централната жп гара в Будапеща, за да заминат за Германия. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Хиляди мигранти прекараха няколко дни на централната жп гара в Будапеща, за да заминат за Германия. Снимка: архив Ройтерс

Чисти стаи и приказен зелен двор. Инвестицията в новата психиатрична клиника, дом за възрастни хора и дерматологично отделение в полския град Бидгошч е 19 млн. долара. Медицинският персонал обаче не достига. В резултат на това комплексът може да запълни само половината от 236-те легла, тъй като няма достатъчно медицински сестри и болногледачи, пише The Economist.

Недостигът на работна ръка е често срещан проблем в Източна Европа. Строителни, производствени и технологични фирми се борят да намерят достатъчно работници. Проблемът ще се изостря все повече, тъй като населението в региона бързо застарява, посочва изданието.

Същевременно източноевропейските правителства са сред най-гласовитите противници на плановете за преместване на бежанци в рамките на Европейския съюз (ЕС). Полша и Чехия се присъединиха към Унгария в отказа да настанят мигранти, много от които са млади и образовани. Това обаче няма никаква икономическа логика, посочва изданието.

Според изследване на консултантската компания ManpowerGroup две от всеки пет фирми в Полша се затрудняват да запълнят вакантните места. В Унгария почти половината от компаниите не успяват да намерят персонала, който им е необходим. В Чехия и Словакия съответно 18% и 28% от работодателите срещат подобни трудности, като делът им се увеличава през последните години, показват данните на консултантите.

Най-тежка е битката за персонал в ИТ сектора – недостигът на работна ръка в сферата на технологиите е навсякъде в Европа. Най-добрите са привлечени от Западна Европа и Америка заради по-доброто заплащане.

Полша може и да процъфтява като бек офис за европейския бизнес, но през 2014 г. страната се е нуждаела от повече от 50 хил. ИТ специалисти, отколкото е успяла да намери. В Словакия ИТ секторът, в който са заети около 50 хил. души, би могъл да се разшири с още 10 хил., ако имаше хора.

В Унгария пък има тежък недостиг на инженери. Въпреки че животът в Будапеща е по-евтин, отколкото в Берлин, много кадри с техническо образование се насочват към Германия, където заплащането е със 150% по-високо.

Недостигът на работна ръка все пак още не е спрял ръста на националните икономики. Очакванията са, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Полша и Унгария ще се разшири със съответно 2,8% и 3,3% през тази година. Растежът обаче може да бъде много по-силен. БВП на човек от населението в двете страни през 2014 г. е по-малко от 68% от средния за ЕС. Трудови дефицити също така увеличат дефицита в пенсионната система и оставят дупки в публичните финанси, посочва изданието.

Източноевропейските държави не успяват да достигнат своя значителен потенциал. Словакия произвежда близо 1 милион автомобила годишно, най-много на глава от населението в света. През август например Jaguar Land Rover обяви плановете си да открие първия си континенталния европейски завод в близост до град Нитра, като инвестицията е за 1,4 млрд. евро. Местните доставчици следва да бъдат сред основните облагодетелствани, според проучване на консултантската компания PwC близо 80% от тях се оплакват от недостиг на работна ръка.

Публичният сектор също не се справя по-добре. В Полша медицинските сестри на 1 000 души население са само 5, докато в Германия са 13. От тях само 1% са под 25 години, а 29% ще се пенсионират до 2022 г. Средната възраст на лекарите специалисти пък е 55 години.

В Унгария кризата в здравната система е още по-тежка. Около 40% от лекарите са над 60-годишни. В повече от 200 медицински практики няма никакви лекари, особено в по-бедните източни и северни райони.

Не е реалистично да се очаква, че бежанци от близо и далеч ще могат да запълнят всички дупки на трудовия пазар мигновено, отбелязва изданието. Въпреки това има достатъчно доказателства, че сирийците - най-голямата единична група пристигащи мигранти, са сравнително добре образовани. Много от сирийските лекари са се обучавали в бившя Съветски съюз или държавите от източния блок. Само за няколко минути на жп гарата в Будапеща кореспондентът на изданието е говорил с адвокат, машинен инженер, агроинженер и учител по физика, които са владеели добър английски език, а много от тях са говорели и руски.

Дори и не толкова добре образованите бежанци биха могли да си намерят работа. Полското министерство на труда например е установило голям недостиг на работници в селското стопанство и в строителството. Полша вече е вносител на десетки хиляди сезонни работници от съседна Украйна. В Унгария пък се търсят непрекъснато дърводелци, продавач-консултанти, градинари и хлебари.

Заради застаряването на населението, ниската раждаемост и емиграцията работната ръка в региона ще продължи да намалява. Някои представители на източноевропейските правителства настояват, че могат да запълнят недостига на работна ръка с привличане на хора от съседни държави с близка култура. Това обаче може и да се окаже самозалъгване, тъй като населението на тези страни, включително България и Румъния, също бързо застарява.

Имиграционните критици са прави, че интегрирането на външни лица в страни с трудни езици и нестабилни публични услуги е трудно. Ползите обаче са очевидни, заключава изданието.

Темата за бежанската криза в Европа можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 8 години
Всъщност. За какъв *** им са повече работници? Каква е целта на производството? Нали произвеждаме блага, за да задоволим нуждите си...По-малко консуматори - по-малко производство.Вместо да докарват мигранти - нека бизнеса мигрира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
.... в отказа да настанят мигранти, много от които са млади и образовани... *** мръсната манипулация на *** английски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
panther
преди 8 години
Англичаните са гнусни лицемери. Събраха нормални християни от източна европа, помагаха на сащ да разсипят северна африка, Близкия Изток и афганистан, сега пробутват мързеливата радикализирана ислямистка *** при нас. Ама няма да стане, пак при тях и при германците и при французите ще се изсипе болшинството маймуни, халал да им са. Няма как да се задтржат в опоскана българия, дори и от лагери ще бягат, И каквото са вършили британците в Либия и Афганистан - маймуните тъпкано да им го върнат на острова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
И да ви кажа, ами раниците им са доста качествени!И не са китайски!И като се замисля, че то с тая педерасия, наистина жените да имат нужда от бежанците!Взаимна ще е ползата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Заклевам се, на снимката не виждам нито един старец или жена!Здрави прави момчета, ................... Мигленка ще има избор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
И като гледам, намерили са се 6 *** да ти сложат минуси - дано поне да са резани, или потомци на чорбаджи Юрдан и Кирияк Стефчов, щот пак към Рада Госпожина и Бойчо Огнянов летим с пълна сила....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Европа ако и трябваше евтина работна ръка спокойно може да прикотка украин-ци,молдовани,сърби,македонци резервът е голям.Половината българи работят в ЕС това малко ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Работна ръка дрън,дрън.Това ми прилича на ислямско нашествие и комуе нужно да ислямизирва Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Миглена предлагам ти да спреш с пропаганда от изданието защото има логика и то голяма да не ставаме Ислямски Халифат. Преди срещу руснаците ай хубуу мразите ги ок, но аз в Джамия да се надявам горещо и се моля Богу да не ходя. Надявам се и на теб Миглена да не ти се носи Хиджаб след време .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
А каква е нуждата на Източна Европа от ислямски терористи с фалшифицирани сирийски паспорти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още