IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Ципрас нещо повече от политика на благодеяния?

Засега гръцкото правителство го е грижа преди всичко за политиката на символите, често в полза на богаташите, пише Die Zeit

13:52 | 27.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	В рамките на управляващата коалиция самият Ципрас не е толкова уверен и независим.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

В рамките на управляващата коалиция самият Ципрас не е толкова уверен и независим. Снимка: Ройтерс

„Онова там сам го положих", казва гръцки данъчен служител, посочвайки кабел, който стърчи от лаптопа му и с тиксо е залепен по паркета, минавайки по пода на офиса. Интернет връзка в данъчната служба, където той работи, няма. Янис (името е променено) плаща сам за достъпа. Без онлайн база данни с юридическите термини обаче той няма да може да намира законовите текстове, въз основа на които да издава данъчни фактури.

Правителството в Атина не предоставя и никакви печатни материали. То дори не предоставя на данъчните служби съвременни компютри, поради което кабелът за данни влиза в личния лаптоп на Янис, „донесен от вкъщи“. „Принтерът“, той посочва към рафта до себе си, „също е платен от мен“, пише германският Die Zeit в репортаж от изпадналата в криза Гърция.

Пред вратата на офиса, който е горещ като котелно помещение, са подредени шест тежки чувала за смет, препълнени с данъчни регистри. "Моят архив", нарича Янис купчината. По думите му няма нищо лошо да прегледа и по-старите данни за данъчни измами, но как да направи това при тези обстоятелства? 

Проблемите на Янис от три месеца са и проблеми за Алексис Ципрас. Или поне би трябвало да са. Ципрас и ръководената от него Сириза преди три месеца поеха властта в Гърция. Тези избори бяха вододел в историята на страната. За първи път на власт идва един аутсайдер (Ципрас), който не принадлежи към кастата на онези, които са съсипали страната през последните десетилетия. Ципрас обеща на своите избиратели да възстанови болната държава, да сложи край на корупцията, шуробаджанащината и мерките за строги икономии, които - както той счита, са задушили гръцката икономика и са натоварили особено социално уязвимите хора.

Ципрас рискува много. В ЕС Гърция е на практика изолирана, отношенията с ключови европейски съюзници са разрушени. Тъй като страната вече почти не получава пари от Брюксел, тя рискува да изпадне във фалит, а членството в паричния съюз е под въпрос. През миналата седмица правителството постанови местните власти и държавните компании да прехвърлят своите парични резерви към централния бюджет, така че най-малкото текущите сметки да могат да бъдат платени.

От три месеца новото правителство е на власт. С оглед на предизвикателствата, пред които е изправено, това не е дълго време. Но след три месеца може да се зададе въпросът дали поне посоката е правилна. Как се управлява Гърция в момента - и за кого.

Как изглеждаше през миналата седмица гръцкият парламент? Депутатите тичат с вторачен поглед през коридори и столовете за хранене. Дим от пури се стеле от кабинетите към украсените с картини коридори. Мнозина тук действително работят от сутрин до полунощ, предават парламентарни кореспонденти. Трудно е за разговор да бъде хванат депутат от Сириза – повечето искат или да проследят дебата в пленарната зала, който тече в момента, или самите те да говорят там, пише още Die Zeit.

Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 8 години
Тоя Янис за 3 месеца парлактисал принтера и компютъра :) Той обаче е съгласен да донесе от къщи компютър и принтер. Интернета да плати. Готов е да работи безплатно........ Даже е готов да плаща - САМО ДА НЕ ГО УВОЛНЯТ :))))))))))))) Има много такива и в България :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 17
крас
преди 8 години
"Може ли Ципрас нещо повече от политика на благодеяния?"- пита немският вестник Die ZeitМОЖЕ, НО ЗАЩО ДА ГО ПРАВИ КАТО ИМА ТАКИВА КАТО ВАС ДА МУ ПЛАЩАТ УДОВОЛСТВИЕТО. Всъшност така и не стана ясно какво се споразумяха Ципрас и Меркел, защото бабата настоя това да е тяхна тайна. Не е трузно човек да се досети, че мълчат само битите и изнасилените. Мисля, че Ципрас изнасили швабите с искането си за плащане на репарации за Втората световна война. КОМПЛЕКСА ЗА ВИНА ЗДРАВО Е ЗАЛЕГНАЛ В МИСЛЕНЕНО НА НЕМСКИЯ НАРОД. С този комплекс те се раждат и с него живеят. Византиеца бързо напипа слабото место на швабите и сложи ГЪРЦИЯ на цокалката на приватизираният от Германия ЕС. Защо им трябват на ВИЗАНТИЙЦИТЕ да плащат данъци, когато рога на изобилието се е изсипал на главите им.ЕС по спешност им преведе 75 млрд.? !Кота България може да мечтае за подобни пари полученив рамките на месец?!Византиеца ЦИПРАС не е огнебореца БОРИСОВ.РАЗЛИКА В КЛАСИТЕ Е НЕСЪПОСТАВИМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още