IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да се спечели от волатилността?

Продаването на волатилност в момента е един от малкото начини за инвеститорите да генерират добър резултат

11:41 | 27.08.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Може ли да се спечели от волатилността?

Сътресенията на пазарите отново напомниха на инвеститорите как измерителите за волатилност на акциите и облигациите може рязко да преминат в опасната зона почти без предупреждение, пише Мaйкъл Макензи за Financial Times.

След като американските акции са силно засегнати от задълбочаване на страховете за развиващите се пазари и световната икономика, ключов индекс, който проследява нагласите на инвеститорите, неочаквано нарасна до най-високото си ниво от 2009 г. насам.

Волатилността, измерена чрез индекса Vix на CBOE (Chicago Board Options Exchange), достигна дневен пик от 53 – най-високото ниво от февруари 2009 г. Това стана след продължителен период на относително спокойствие. Последният път, когато Vix бе над 20 пункта (средната му стойност от 1990 г. насам) за повече от пет дни беше през октомври 2014 г., когато S&P 500 спадна с почти 10 на сто.

"Волатилността идва от нищото. Тя е толкова трудно да се предскаже. От моя гледна точка аз гледам на Vix като индикатор на настроенията. Дали пазарът е прекалено уверен или прекалено страхлив", коментира Джак Аблин, главен инвестиционен директор в BMO Private Bank.

Дали бързото люшване на Vix е краткотрайно е важно, като се има предвид, че някои инвеститори възприемат пазарната волатилност като отделен клас актив. Продаването на волатилност, или на практика събирането на премия като застраховател, чрез опции, фючърси и други деривати се превърна в ключова стратегия на фона на ниската възвръщаемост.

"Продаването на волатилност е един от малкото начини за инвеститорите да генерират добър резултат и да диференцират своето представяне спрямо другите. За опитни инвеститори продажба на нестабилността е станала добър начин да бъдат на пазарите, които са подкрепени от централните банки", коментира Джон Брейди, управляващ директор в RJ O'Brien.

Последиците от продължително покачване на Vix над 20 пункта, както се видя през 2008 г., може да се окажат интересни за пазарите при сегашните обстоятелства. Vix се извлича от цената на 30-дневните опции върху индекса S&P 500, като фючърсите върху Vix се включват във все повече борсово търгувани фондове, които предоставят на инвеститорите начини да купуват и продават сътресенията на пазара.

Макар че има смисъл от дългосрочна перспектива да се притежава застраховка срещу внезапно изригване на пазарната нестабилност, често срещано оплакване е, че никой не получава възвръщаемост, задето е инвестирал рано. "Скъпо е да притежавате волатилност. Това се отплаща само когато уцелите точния момент", казва Брейди.

Следователно голяма част от дейността на ETF-те върху Vix отразява тяхното използване като краткосрочни средства за търгуване на волатилност. Също така фючърсите върху Vix се различават от базисния индекс, което може да донесе неочаквани загуби на инвеститорите при дълги позиции.

„Урокът от минали периоди на ръст във волатилността бе да се продава индексът Vix“, казва Михаел Кастнер от Halyard Asset Management. "Всеки път, когато Vix се покачва, търговците са окуражени да продават волатилност."

Такова позициониране е оправдано от централните банки, които активно успокояват пазарите. "Федералният резерв не е пазител на пазара", казва обаче Никълъс Колас, главен пазарен стратег в ConvergEx.

През последните години общата нестабилност на пазара бе овладяна с агресивна подкрепа на централните банки за цените на активите, така че измерителите за волатилност могат да бъдат възприемани като изкуствено ниски. Всъщност сегашният климат се характеризира с голям акцент от Федералния резерв във връзка с подготовката на пазара за затягане на паричната политика, за да се смекчи всеки изблик на волатилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
за тва опции, без ETFи и други глупости .... като скочи тва и е манна небесна да се продават оции на майната си, после само си прибираш премията. Е като полудеят както сега някой път се случват тъпотии както сега висим на 1900 на SPXа, ама кво да прайш тва е палажението ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Stefan.G
преди 8 години
Важно е също така да се знае, че макар и да трябва да отразяват ВОЛАТИЛНОСТТА на s&p500, то те са силно негативно корелирани с движението на индекса. Това на кратко значи, че когато индекса е на червено, etf-ите са много на зелено, когато индекса е на зелено, etf-ите са много на червено. Да, но в математиката волатилност има и когато пазарите са рязко нагоре и когато са рязко надолу. На практика обаче etf-ите са на сериозна загуба, когато s&p е в бичи пазар.Желаещите да инвестират там съветвам да видят графиката на тези "чудеса", да я наложат върху тази на s&p и след това да си слагат парите там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Stefan.G
преди 8 години
"Скъпо е да притежавате волатилност. Това се отплаща само когато уцелите точния момент"Много точно казано. Инвестицията във волатилност е много рискова, тъй като инструментите, които дават такава са твърде несигурни. Тъй като пряка инвестиция във VIX индекса не е възможно (самото разбиране за това какво е VIX и как се изчислява е доста сложно), то най-удобно е да се мине през ETF, тип VIXY или VXX. Тук много трябва да се внимава, защото двата инструмента нямат много общо със самия VIX, въпреки името им. И двата репликират vix short-term indexes, които са изградени от 50/50 Vix 1month futures и Vix 2month futures. Това казано по-просто значи, че ако vix индекса днес скочи с 50%, то ETF-ите отразяват очакванията за волатилност след 1 и след 2 месеца и в резултат самите тракери може да се повишат с 17-18% на двевна база, а не с 50%. Когато обаче са на червено, тези инструменти могат много нелогично за обикновения инвеститор да губят по 10-15% на ден!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още