IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция арестува лидер на превратаджиите

WikiLeaks публикува 300 хил. писма на партията на Реджеп Таийп Ердоган

09:53 | 20.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на полицията в Анкара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на полицията в Анкара. Снимка: Ройтерс

Турските власти са задържали лидер на мрежата, организирала опита за военен преврат в страната, предаде турската държавна Анадолска агенция. Арестуваният полковник Мухарем Кьосе е юридически съветник на Генералния щаб на турската армия и според властите е ключовата фигура в подготвянето на метежа. 

Междувременно официалните власти в Турция поискаха официално екстрадирането на проповедника Фетхуллах Гюлен от САЩ. Той е считан за подбудител на преврата. На САЩ вече били изпратени и доказателства за престъпната дейност на Гюлен, предава агенцията. 

Самият той призова САЩ да откажат екстрадицията, за да не се превърне в „жертва на политически сметки".

Същевременно в съседната ни страна продължава чистката на всички нива. В момента арестуваните са повече от 7500 души, във вторник бяха уволнени 15 000 учители и университетски преподаватели, след като Министерството на образованието обвини въпросните служители за връзки с Фетхуллах Гюлен. Отстранени са и служители в армията, държавната администрация, местните власти и Съвета по религиозните въпроси.

Същевременно платформата за разкрития WikiLeaks публикува, както и обеща, почти 300 хил. електронни писма на турското правителство и на членове на управляващата „Партията на справедливостта и развитието“. Публикацията е реакция на чистките в администрацията и държавните органи в страната след опита за преврат, пояснява платформата. Достъпни са 294 548 писма от 762 електронни пощенски кутии на основния домейн akparti.org.tr. Най-старото е от 2010 г., а най-новото – от 6 юли 2016 г. 

 

България е спомената в над 660 съобщения, като темите са най-различни - от бюджетни статистически данни на ЕС до бъдещи коридори за газ от Иран за Европа.

 

Темите на повечето писма като цяло не са свързани с вътрешнопартийна дейност, а с „отношенията със света“, тоест – вероятно външнополитически теми. Материалите са получени седмица преди опита за преврат.

„Проверихме автентичността на материалите и източника, който по никакъв начин не е свързан с опита да преврат или с конкурентна партия или друга държава", обявяват от WikiLeaks. Но чистката в Турция, при която до вторник вечерта бяха отстранени, уволнени, разпитвани или арестувани близо 60 хил. души, е принудила организацията да ускори публикуването на мейлите.

Малко по-късно WikiLeaks обяви, че има „постоянни атаки“ над инфраструктурата ѝ, а след това заяви, че е станала жертва на кибератака. По-късно се появи ново съобщение, известяващо, че достъпът до страницата на WikiLeaks е спрян в цяла Турция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още