IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15 хил. турски служители в сферата на образованието са уволнени

Масовите уволнения след опита за преврат в страната продължават

20:30 | 19.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Повече от 15 хил. служители в сферата на образованието в Турция са били уволнени след провалилия се опит за преврат миналата седмица, пише BBC.

Министерството на образованието обвини въпросните служители за връзки с Фетхуллах Гюлен - базиран в САЩ турски ислямски проповедник, за когото правителството твърди, че стои зад опита за преврат в петък. От своя страна Гюлен отрича обвиненията.

Повече от 1500 декани също са получили заповед да се оттеглят от позициите си. Премиерът Бинали Йълдъръм пък заяви, че ще предприеме действия срещу поддръжниците на Гюлен.

След опита за преврат в петък тези усилия бяха насочени срещу работещите в съдебната система, администрацията и сигурността. 6000 военнослужещи бяха арестувани, а десетки генерали чакат съдебни процеси. 9000 полицейски служители бяха уволнени. Почти 3000 съдии бяха отстранени от постовете си. Повече от 250 души от кабинета на Йълдъръм също бяха освободени.

Медийният регулатор в Турция отне лицензите на 24 радиа и телевизии, обвинени във връзки с Гюлен.

Уволненията на хиляди държавни служители разтревожиха международните наблюдатели, а ООН призова Турция да защитава върховенството на закона и правата на човека.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обвини Турция в извършването на “отмъщение” срещу своите опоненти и критици. Освен това той подчерта, че дебатите около връщането на смъртното наказание са “изключително притеснителни”. Европейският съюз предупреди, че подобен ход може да сложи край на преговорите на Турция за присъединяване към блока.

По официални данни на кабинета на министър-председателя опитът за преврат от петък вечерта е довел до смъртта на 232 души, а 1541 са ранени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 4
Hahoto
преди 7 години
Турция тръгва по стъпките на България, където интелигенцията повече от 60 години е манчкана и обиждана с ниско заплащане, креатура на това, което трябва да бъде. Където за науката извън асфалта пари няма.Всичко това ще доведе до голям регрес след години и при тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още