IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 6 хил. души са задържани вече в Турция

Ердоган се закани да продължи да прочиства институциите след опита за преврат

15:55 | 17.07.16 г.
<p>
	Привърженици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се събраха снощи на митинг в Анкара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Привърженици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се събраха снощи на митинг в Анкара. Снимка: Ройтерс

Около шест хиляди души са задържани в Турция по обвинение за съпричастност към опита за преврат, съобщи ТАСС като се позова на телевизия Al Arabia и съобщение на турското правосъдно министерство.

В същото време, според информацията, отделни групи привърженици на преврата отказват да се предадат на властите. Според телевизия Sky News Arabia те не представляват опасност за официалните власти. Източник на телевизията е уточнил, че тези групи са съсредоточени в Истанбул, а всички останали турски градове са под контрола на правителството.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган се закани днес да продължи да прочиства от всички институции "вируса", отговорен за опита за преврат в Турция, предаде Ройтерс.

По думите на Ердоган опитът за държавен преврат на "терористичната групировка" на проповедника Фетхуллах Гюлен е бил пресечен благодарение на волята на народа.

Турският държавен глава съобщи, че министерствата на външните работи и на правосъдието на Турция ще се обърнат към САЩ и правителствата на страни от Запада с искане на Анкара да бъдат предадени поддръжници на Гюлен, съобщи БТА. 

Ердоган, който говори на траурна церемония за прощаване с жертвите от стълкновенията, заяви още, че в страната продължават арестите на поддръжници на Гюлен в редиците на въоръжените сили. По думите му тези хора са "разрушили" турската армия, информира ТАСС.

Той призова гражданите на страната да останат по улиците на градовете до "пълното отстраняване на последиците от опита за преврат". Президентът добави, че това не е проблем, "който ще приключи в рамките на 12 часа".

Президентът не изключи възможността за въвеждането на смъртна присъда за участниците в опита за военен преврат, информира РИА Новости.

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви днес, че турските власти държат под пълен контрол ситуацията в страната след опита за преврат, предадоха световните агенции. Опитът за преврат в Турция се провали на 100 процента, каза Йълдъръм, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че животът в страната се нормализира, като посочи, че нормално работят банковата система, съветът за капиталовите пазари, централната банка и фондовата борса, информира БТА. Главните армейски структури в страната не са участвали в опита за преврат, добави Йълдъръм. 

Външният министър на Франция заяви днес, че провалилият се преврат в Турция не дава на президента Реджеп Тайип Ердоган "празен чек" за заобикаляне на демократичните принципи, предаде Ройтерс.

"Ние искаме върховенството на закона да работи напълно в Турция", заяви Жан-Марк Еро пред телевизия Франс 3.

"(Превратът) не е празен чек за Ердоган. Не може да има чистки, правовият ред трябва да работи", каза още той.

Еро посочи, че европейските министри отново ще заявят в понеделник, когато се срещнат в Брюксел, че Турция трябва да се придържа към европейските демократични принципи, предаде БТА.

Жан-Марк Еро заяви също, че трябва да бъдат поставени определени въпроси, като например дали Турция е надежден партньор в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия. Франция ще постави този въпрос на среща на коалицията срещу "Ислямска държава" във Вашингтон идната седмица, добави той.

Припомняме, че  на 18 юли в Брюксел ще се проведе заседание на Съвета "Външни работи" на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още