IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти не изключват втори опит на турската армия да овладее страната

Това зависи и от ответната реакция на властите, според ген. Съби Събев

11:16 | 17.07.16 г. 5
<p>
	Хиляди привърженици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се събраха снощи на митинг в Анкара.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Хиляди привърженици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се събраха снощи на митинг в Анкара. Снимка: Ройтерс

След неуспешния опит за преврат в Турция не е изключено да видим втори опит на турската армия да овладее страната, заяви пред БНР генералът от резерва Съби Събев. Той не изключва втора по-масова реакция на военните, тъй като репресиите в момента са силни и неприемливи за тях.

„Между турските военни съществуват силна колегиалност и другарство. Ако се премине една граница и ако бъде въведено смъртно наказание, очаквам вторична реакция на армията“, заяви ген. Събев.

Той коментира, че най-благоприятно развитие би било да се демонстрират увереност, сдържаност и справедливо прилагане на закона в Турция, както и да бъде намерен цивилизован изход за излизане от тази ситуация.

„Но не виждаме такъв подход от страна на Ердоган, а закани, масови арести и бе повдигнат въпросът за връщане на смъртното наказание. Именно това може да ескалира ситуацията и да радикализира останалата част от населението“, смята той.

„Разбира се, турската държава има пълното право да потърси отговорност на тези, които са нарушили законоустановения ред“, уточни той. 

Освен това според ген. Събев трябва да бъде потърсен отговор на въпроса защо военните са тръгнали към такава решителна стъпка.

Правителството сравнително бързо овладя ситуацията като прави впечатлението използването на тежка бойна техника – изтребители, вертолети и танкове, коментира Георги Кръстев, секретар на Съвета по сигурността към МС.

„Връщането към исляма в Турция през последните години създаде доста негативни настроения сред интелектуалците и висшите офицери в Турция. Винаги армията там е била гарант за демократичността и светския характер на страната“, смята бившият консул в Истанбул Александър Велев.

Той подчерта, че в днешно време в Европа и в една натовска държава един преврат не е начин да се завземе властта. 52% от хората са гласували за Ердоган и неговата партия, така че това е легитимното ръководство. Начинът за смяна на правителството е чрез избори, заяви той.

Според Александър Велев опитът за преврат е бил неуспешен, тъй като  армията е отслабена след подмяната на генерали от последните години, участвали са само отделни армейски части, организаторите са надценили собствените си възможности и са очаквали подкрепа от населението, но нещата са се обърнали след призива на Ердоган за подкрепа.

Друг подценен фактор са многобройните сили за сигурност, които не отстъпват по численост на армията и владеят голяма част от ситуацията в Турция – полиция и тайни служби, които по думите му работят много организирано.

Религията освен това играе много силна роля, снощи на митинга в подкрепа на управляващите е имало религиозни възгласи, допълни той.

„Ислямизацията в Турция е в ход, това не е нещо временно и не трябва да го подценяваме“, каза Александър Велев. Той изтъкна, че преди е било недопустимо в държавната и общинската администрация жените да работят със забрадки, но това вече е практика.

Той смята, че голяма част от хората подкрепят Ердоган по икономически причини – получили са възможност за по-високи доходи, а икономиката на страната е отбелязала ръст през 2011 и 2012 година.

Ген. Съби Събев също заяви, че организаторите на метежа са подценили вероятността за обществен отпор от страна на поддръжниците на Ердоган. Те според него не се погрижили да си осигурят  и по-широка обществена подкрепа от страна на хората, които смятат, че властта на Ердоган е вредна за страната.

Според експертите сега е важно да се изясни дали ще се въведе смъртно наказание в Турция и дали управляващите ще „предозират“ ответните мерки.

„За България е важно Турция да продължи демократичното си развитие“, каза Александър Велев.
Според него Европа и САЩ имат възможност по дипломатически и икономически канали, чрез НАТО да дадат тласък на Ердоган в правилната посока.

„В момента турската армия действително е дестабилизирана, надявам се този процес да бъде бързо овладян. Важно е да не се тръгне към безогледно отношение, което да доведе до нова ескалация. Турските ръководители трябва да разберат, че дългосрочната печеливша стратегия е да се запазят демокрацията и стабилността в Турция. Страната има да решава сериозни проблеми с управлението на 3 млн. бежанци и трябва да се успокои обстановката, за да се вземат мъдрите решения“, каза Съби Събев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 7 години
От цялата дъндания виждам икономически ползи. Вместо модерни и скъпи танкове трябва да се въоражаваме със знамена! Пред знамената капитулира всяка военна техника!!!!!!!! Знамената трябва да се носят от невъоражени граждани. При такова действие - РАНКОВЕТЕ КАПИТУЛИРАТ иВОЙНИЦИТЕ СЛАГАТ ОРЪЖИЕ И СЕ ПРЕДАВАТ НА ЗНАМЕНОСЦИТЕ!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Аве ти си точно от тия тревопасните , дето гледат с *** поглед просълзен , как световното ръководство от америка ни води към светлото бъдеще !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
tisia
преди 7 години
...ъхъъ!...и носеха отрязаната глава на войник от онези ,които с вдигнати ръце се предаваха.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 26
lyusien
преди 7 години
Вижте Защо не ги разкарате тези велики експерти и коментатори от миналото Турци я няма да върне смъртното наказание По вероятно е ако военните бяха успели те да въведат такова Гледах снимките от медиите В Истанбул и Анкара против воените и в подкрепа на демокрацията застанаха предимно млади съвременни хора които едва ли са ортодоксални ислямисти Турция е много съвременна държава и рано или късно ще стане член на Е С Това не може да стане с военна диктатура Не може
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още