IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kъде сбъркаха бунтовниците?

Те подцениха решителния отказ на турското население да бъде управлявано от военни

19:52 | 16.07.16 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През последните месеци в Турция се говореше наистина за възможност от военен преврат. Но никой не вземаше насериозно подобна възможност, защото Реджеп Тайип Ердоган до голяма степен беше успял да неутрализира властта на военните.

Независимо че голяма част от турците не харесват авторитарния му стил на управление и срещу ограничаването на свободите, почти никой от тях не желае поради това да идват танковете. 

Които и да са организаторите на този малко дилетантски опит за преврат, те са подценили решителния отказ на турското население да бъде управлявано от военните, коментира за Deutsche Welle Райнер Херман.

Съвсем различно беше положението при пучовете от 1960, 1971 и 1980 година - тогава повечето хора в Турция приветстваха идването на военните на власт. Затова и превратите бяха успешни. Така беше и през 1997 година, когато свалянето на ислямиста Неджметин Ербакан стана по волята на Генералния щаб. Съвсем друго беше десет години по-късно, когато генералите отново заплашиха с преврат, но не посмяха да го извършат, тъй като нямаха подкрепата на населението.

Президентът Ердоган си дава сметка, че и сега военните не могат да разчитат на народна подкрепа и неслучайно веднага призова турците да излязат на улицата. Мнозина последваха призива му и се противопоставиха на войниците, успяха дори да ги задържат и предадат на полицията. Късно среднощ джамиите също мобилизираха хората, като ги призоваха за молитва в необичаен час.

За момента по всичко личи, че бунтът на една малка част от армията се е провалил. Не е трудно да предположим какво ще предприеме сега Ердоган. Даже и при най-малката заплаха за власттта му - както в случая с масовите протести срещу разрушаването на парка "Гези" и с корупционните скандали през 2013 година - той накара противниците си осезаемо да усетят гнева му. И още повече поляризира турското общество.

Сега обаче пред него се разкрива огромен шанс: да се възползва от голямата сплотеност на обществото в тази криза, за да прехвърли мост през пропастите, изкопани в миналото в турското общество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 15 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Има ли все още хора, които смятат, че това беше истински преврат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/07/17/usa-weisen-beteiligung-am-putsch-gegen-erdogan-zurueck/Държавният секретар на САЩ Кери отхвърля обвинението, че САЩ може да бъде зад преврата срещу Ердоган.Ха...Керито се изпърдя в селския рейс !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 9
pepe
преди 7 години
Че Ердоган скрои шапка на инакомислещите е безспорен факт, дали точно такъв е бил сценария е друг въпрос. Но май, ще излезне истина, че амероците имат пръст в пуча, щом Кери влезна в обяснителен режим още 24 часа след събитията - разбрали са, че пак са уцелили вентилатора и всичко здраво смърди. А явно идеята на непредизвиканото посещение на Кери в Москва е била в разгара на събитията да натрият носа на Путин, че видиш ли ако някой от юг се обърне към него, те веднага могат да го издебнат в гръб - каква я мислиха, каква стана. Айде да идва тоя януари, че на Обама ще му побелее косата до края на тоя пусти мандат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 9
abdul
преди 7 години
както башар свалиха ли?това е пореден жесток провал в външната политика на САЩ, който провал ще струва много много скъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Да не земат лошите да бият американските момчета ли ...? Я измисли нещо по сериозно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
Като всеки банд юга и R-do-*** си изкара жив щит от ислямисти, командвани от имами. Ако не се беше сетил да направи това, можеше и да изгърми надолу по стълбите на историята. Макар че имам съмнения, че това си е постановка с прозрачна цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 3
stanislavr
преди 7 години
И защо "мирното" брадато население се предвождаше от чалмосани имами. А защо ли 3000 съдии заминаха в зандана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 11
крас
преди 7 години
КАКВО ЛИ ЩЕ СЕ СЛУЧИ КОГАТО ПРЕВРАТАЖИИТЕ ЗАПОЧНАТ ДА "ПЕЯТ"ТОГАВА НА ИСТИНСКИТЕ ОРГАНИЗАТОРИ ЩЕ ИМ СТАНЕ ЛОШО!Президентът на САЩ е свикал среща на Съвета по национална сигурност след опита за държавен преврат в Турция. Президентът ще проведе среща със своя екип по национална сигурност и разширен екип по външна политика, в която да го информират за ситуацията в Турция, гласи съобщение на Белия дом.ЗАЩО ЛИ Е ТОЛКОВА ПРИТЕСНЕН ОБАМА ?!НЕЩО НЕ СЕ ПОЛУЧАВА ТАКА КАКТО ГО ИСКА!ГЬОЛА ПОЗНАТ НИ КАТО ЧЕРНО МОРЕ МОЖЕ ДА ЗАВРИ ОТ ДЕЙСТВИЯТА НАСТРУПАНИТЕ ТАМ КОРАБИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 19
крас
преди 7 години
ПРЕВРАТАЖИИТЕ БИЛИ "бунтовници"СБЪРКАХА НЕ "бунтовниците" А АМЕРИКАНСКИТЕ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОРГАНИЗАТОРИ НА ПРЕВРАТА!ПОДЦЕНИХА ЕРДОГАН!За тези *** не може да същестува връзката между НАРОД, ДЪРЖАВА И ФЮРЕР!ТУРЦИТЕ ИМ ОТВОРИХА ОЧИТЕ И ИМ ПОКАЗАХА, че са ЕДИН НАРОД ЕДНА ДЪРЖАВА , ЕДИН ВОДАЧ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Е скоро не бях чел такива майтапи ...народът да решава иска или не военна диктатура ! Пучът не успял, щото турският народ се възпротивил !Там от отатък са сгафили при оценката колко е уязвим Ердоганът ...опитаха се да вадят зъб мъдрец с конец !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още