IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват ли репресии в Турция след опита за преврат?

Хиляди военни и магистрати са арестувани, демонстранти протестираха по площадите срещу заговора

08:34 | 17.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че очаква да има период на репресии в Турция след неуспешния опит за преврат, извършен от фракция от армията, предаде Ройтерс.

"Сега трябва да видим каква е ситуацията в Турция. Ако нейният президент напълно си е възвърнал контрола, което мисля, че е така, би трябвало да имаме период на относително спокойствие, но вероятно ще има репресии", каза френският държавен глава. 

"Мога да си представя, че определен брой военни ще трябва да отговарят за това, което са направили или не са направили", добави той, цитиран от БТА.

Външният министър на Франция Жан-Марк Еро заяви по-рано, че се надява, че демокрацията в Турция ще оцелее след последиците от опита за метеж.

"Турското население показа голяма зрялост и смелост, като защити институциите си", посочи Еро. "Франция се надява, че спокойствието ще се върне бързо. Надяваме се, че турската демокрация ще излезе по-силна от този тест и че фундаменталните свободи ще бъдат спазвани напълно", добави той.

Междувременно близо 3 хил. турски военни бяха арестувани до вчера вечерта заради опита за военен преврат, предаде БНР. При престрелки са убити над сто от заговорниците. Има обаче и жертви сред правителствените части, както и десетки убити цивилни.

Освен това турските власти задържаха в събота и 2745 съдии и прокурори.

Турският премиер Бинали Йълдъръмувери, че ситуацията в страната е напълно под контрол след продължилия от 22 часа в петък вечер до 3 часа в събота военен пуч.

На фона на случващото се хиляди хора излязоха на улицата в събота вечерта в различни турски градове, както и в европейски столици, за да протестират срещу опита за преврат в Турция, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

Демонстранти, развяващи знамена, се събраха на площад Таксим в Истанбул. В столицата Анкара хиляди хора се събраха на централния площад Къзълай, за да протестират срещу опита за преврат и скандираха лозунги срещу метежа, информира БТА. 
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Qino
преди 7 години
Започват ли репресии в Турция след опита за преврат? Нееее, при НАТО, Садитска Арабия,Украйна репресии няма... Само в Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още