IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички обичат лятото? Не и в гневните туристически горещи точки в Европа

Пренаселването на някои любими дестинации в Европа предизвиква гневна ответна реакция - от възпитани протести до графити "Вървете си вкъщи" и физически заплахи

17:10 | 06.08.17 г. 4
<p>
	<em>Венеция. Снимка: Pixabay</em></p>

Венеция. Снимка: Pixabay

В цяла Южна Европа - от задръстените булеварди на Барселона до рояците от круизни кораби, изсипващи пътници в средновековния Дубровник в Хърватия - местните жители се оплакват, че рязкото увеличаване на туристите прави живота им непоносим, пише Ройтерс.

Ответната реакция предизвиква безпокойства за един от най-мощните икономически двигатели на региона и накара властите да предприемат действия. Рим обмисля да ограничи броя на посетителите в части от Вечния град, като фонтана Треви. Дубровник планира лимит на круизните кораби. Барселона възнамерява да въведе нов туристически данък. През юли във Венеция местни жители преминаха през навалицата от посетители, за да протестират срещу безконтролния туризъм. Те издигнаха лозунга: "Моето бъдеще е Венеция".

Млади активисти планират подобен протест в Сан Себастиан, Северна Испания, по-късно този месец.

В Барселона, където гневът се надига от известно време, се появиха заплашителни графити. На един от тях, изобразяващ черен силует с червена мишена на главата, може да се прочете: "Защо да го наричаме туристически сезон, ако не можем да стреляме по тях?"

Испанският премиер Мариано Рахой взе отношение тази седмица, след като гневът срещу туристите придоби физически измерения. Разпространен бе видеозапис, на който маскирани активисти палят огън пред ресторант, пълен с туристи, на остров Палма де Майорка. След това те влизат в заведението и хвърлят конфети по изплашените посетители.

Рахой нарече активистите "екстремисти, които вървят срещу здравия разум". На туризма се пада дял от 12% от икономиката на Испания. Подобни видеозаписи бяха разпространени тази седмица под лозунга: "Туризмът убива квартали". На един от тях няколко души с качулки спират туристически автобус в Барселона, режат му гумите и напръскват със спрей предното стъкло.

"Все още не сме виждали такива неща, но чуваме, че местните не са очаровани от туристите", каза 20-годишният холандец Рул Теунисзен, докато си почива от карането на взето под наем колело пред популярния парк "Сиудадела" в Барселона. "Важно е да се опитате да не биете на очи като турист в град като Барселона, за да си изкарате добре... Също така е важно да се държите внимателно (като турист)."

Нашествие

Туризмът в Южна Европа преживя истински бум през последните две години, отчасти защото посетителите предпочитат региона пред други средиземноморски дестинации, където сигурността е повод за безпокойство, като Тунис, Египет и Турция.

Туристическите посещения в Испания скочиха с 12% през първата половина на тази година до 36,4 милиона. Барселона привлича поне 11 милиона туристи годишно и планира нов данък, който ще засегне круизните кораби: 65 евроцента за всеки посетител, който остане в града по-малко от 12 часа. Около 750 круизни кораба са пуснали котва в града миналата година.

Туристическите посещения в Италия са се увеличили със скромния 1% през 2016 г. до близо 56 милиона, но настаняванията в хотел са нараснали с 4,8% през първата половина на 2017 година. Броят на чуждестранните посетители в популярните Рим, Флоренция и Венеция се е повишил устремно с 31,5% между 2009 и 2015 година. Гневът на местните жители принуди италианските власти да следят туристите по-внимателно, със специални патрули в историческия център на столицата и глоби за хората, които скачат във фонтаните.

Във Венеция през юли проведоха експеримент с ограничаване на достъпа до определени райони по време на фестивал за първи път в историята на града, малко след уличния протест.

Някои представители на местните власти предложиха на площад "Сан Марко", който буквално се пръска от хора през лятото, да се влиза само с билет. Местните и националните власти обаче са против такава мярка.

"Градът загуби напълно своята идентичност", заяви Алесандро Бресанело, венециански актьор, който се присъедини към гражданската група "25 април". Тя иска да бъдат наложени ограничения на новите места за настаняване на туристи и по-добро управление на туристическите потоци.

"Всички трябва да могат да идват тук, но това нашествие наистина създава проблеми за венецианците и за града, като генерира безкрайно количество боклуци и шум", каза Бресанело.

Последна актуализация: 08:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
V.At.
преди 6 години
Става въпрос за круизните кораби, които стоварват зяпачи а не туристи. Повечето се хранят на кораба, защото им влиза в цената и обикалят като щурави за евтин сувенир. Ако сте виждали как влиза круизен кораб в тясното пристанище на Венеция ще разберете още повече. Кораба блокира за половин час движението, сложете 2 такива кораба всеки ден, които създават навалица но не и продукт.Иначе нямат нищо против турист за по 1 седмица в 5 звезден само със закуска и се храни в различни ресторанти.По начало all incl също не е разпространен и местните са против, защото парите отиват в някаква верига, която не създава оборот на дребните търговци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Jay Gould
преди 6 години
Във Варна мисленето бе и още е донякъде същото. Преди 12-14 г. изведнъж много хора решиха, че туристите, дискотеките и купоните по плажа им пречат. Общината за да се хареса, намали работното време и въведе такива рестрикции, че много 24 часови магазини и заведния затвориха, бяха закрити и разкарани сергии и целия панаир който привлича народ. Туристите си заминаха защото има стана пенсионерско, като дори пенсионерите вече не идват. Сега ''сезона'' е 3 - 4 седмици, а много хора питат къде се..рат гладните. Младите се изнесоха от града, защото с изгонването на ''пияниците'' и ''чалгаджиите'' се съкратиха десетки хиляди работни места. Сега на варненци няма кой да им пречи, а средното поколение ревече че му избягали децата! Ми ще бягат я! С такива *** родители!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 6 години
помниш ли приморско и созопол преди 25г :) , а *** сега посред лято. аз лично не съм ходил в барселона, ама братчето е ходило няколко пъти, рече - нема такава лудница. задръстванията в софия около коледа преди няколко години помниш ли :))). нито тези които са дошли на пазар могат да пазаруват, нито тези дето сме се приготвили да продаваме можем да продаваме ... та там е същото - нито тези дето са се приготвили да посрещат туристи могат да покажат нещо , нито тези дето са дошли да туристват могат да се натуристват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
Sakamano
преди 6 години
Местните жители мразят когато им падат пари от небето и искат това да престане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още