IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички обичат лятото? Не и в гневните туристически горещи точки в Европа

Пренаселването на някои любими дестинации в Европа предизвиква гневна ответна реакция - от възпитани протести до графити "Вървете си вкъщи" и физически заплахи

17:10 | 06.08.17 г. 4
<p>
	<em>Венеция. Снимка: Pixabay</em></p>

Венеция. Снимка: Pixabay

Дубровник сменя курса

Властите в Дубровник, на адриатическото крайбрежие на Хърватия, обмислят намаляване на броя на дневните посещения на круизни кораби до две от пет сега поради опасения от пренаселване на обекта, който е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Над 5000 туристи от круизни кораби се стекли в обградения с крепостни стени град в един-единствен ден през юни, плюс хилядите хора, прекарващи там своята ваканция. ЮНЕСКО дори предупреди, че статутът на Дубровник като част от нейното световно наследство е изложен на риск.

Преминаването през 300-метровата пешеходна зона в Стария град може да отнеме 40 минути през пиковия сезон. Населението на историческата част на Дубровник се топи, тъй като местните жители напускат, за да избягат от тълпите, задръстванията и шума.

"Идването на повече от два круизни кораба едновременно в града не бива да се повтаря никога повече", заяви неотдавна кметът на Дубровник Мато Франкович.

Броят на туристите в цяла Хърватия е скочил с 10,5% миналия месец на годишна основа, показват данни на туристическа асоциация.

Сдружението Cruise Line International Association заяви от своя страна, че очаква още ограничения на туристическите посещения на някои места и е ангажирано с устойчивия туризъм.

Португалия прогнозира 27 милиона посетители тази година, а Гърция - рекордните 28 милиона. В нито една от двете страни обаче не се забелязват кой знае какви отрицателни реакции.

Във Франция отношенията между туристите и местните жители също изглеждат добри, въпреки опитите на един комик да внуши друго миналия месец. Той нае самолет да прелети над плажа Карнон в Южна Франция през юли, развявайки транспарант с категоричен призив на английски към туристите да си ходят у дома.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
V.At.
преди 6 години
Става въпрос за круизните кораби, които стоварват зяпачи а не туристи. Повечето се хранят на кораба, защото им влиза в цената и обикалят като щурави за евтин сувенир. Ако сте виждали как влиза круизен кораб в тясното пристанище на Венеция ще разберете още повече. Кораба блокира за половин час движението, сложете 2 такива кораба всеки ден, които създават навалица но не и продукт.Иначе нямат нищо против турист за по 1 седмица в 5 звезден само със закуска и се храни в различни ресторанти.По начало all incl също не е разпространен и местните са против, защото парите отиват в някаква верига, която не създава оборот на дребните търговци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Jay Gould
преди 6 години
Във Варна мисленето бе и още е донякъде същото. Преди 12-14 г. изведнъж много хора решиха, че туристите, дискотеките и купоните по плажа им пречат. Общината за да се хареса, намали работното време и въведе такива рестрикции, че много 24 часови магазини и заведния затвориха, бяха закрити и разкарани сергии и целия панаир който привлича народ. Туристите си заминаха защото има стана пенсионерско, като дори пенсионерите вече не идват. Сега ''сезона'' е 3 - 4 седмици, а много хора питат къде се..рат гладните. Младите се изнесоха от града, защото с изгонването на ''пияниците'' и ''чалгаджиите'' се съкратиха десетки хиляди работни места. Сега на варненци няма кой да им пречи, а средното поколение ревече че му избягали децата! Ми ще бягат я! С такива *** родители!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 6 години
помниш ли приморско и созопол преди 25г :) , а *** сега посред лято. аз лично не съм ходил в барселона, ама братчето е ходило няколко пъти, рече - нема такава лудница. задръстванията в софия около коледа преди няколко години помниш ли :))). нито тези които са дошли на пазар могат да пазаруват, нито тези дето сме се приготвили да продаваме можем да продаваме ... та там е същото - нито тези дето са се приготвили да посрещат туристи могат да покажат нещо , нито тези дето са дошли да туристват могат да се натуристват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
Sakamano
преди 6 години
Местните жители мразят когато им падат пари от небето и искат това да престане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още