IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвсем скоро колите ще комуникират директно с шофьора

Редица компании разработват системи, които не само получават информация и команди от водача, но и предават данни и комуникират с шофьора

16:17 | 15.03.11 г.
Съвсем скоро колите ще комуникират директно с шофьора

Помните ли колите от екшън филмите със супер герои? Които сигнализират с глас „опасен обект пред колата“, „вратите заключени, запалване включено“, „турбо двигател включен“ и други.

Подобни футуристични возила може да се окажат реалност много по-скоро от очакваното според Клаус Дрегер, управител на отдел изследвания и развитие на BMW.

Много коли вече имат собствена компютърна система, което прави шофьорите и техните пътници по-сигурни, а возенето им по-комфортно.

Тези технологии имат основната функция да получават информация, без обаче да са способни да водят диалог с шофьора, казва Клаус Дрегер пред BBC News.

Концепцията на немския гигант в автомобилостроенето обаче, наречена Connected drive (Свързано шофиране), която бе показана на автошоуто в Женева, има за цел да промени това.

Системата на BMW обединява в едно поне 50 комуникационни връзки. Те включват сложна система за сателитна навигация и система за автопилот, които могат да се окажат доста полезни, ако докато управлява возилото си с висока скорост, шофьорът получи припадък или сърдечен удар.

Технологията разполага и с по-масово разпространени функции като безжична връзка между системата за забавление на колата и домашния компютър на собственика.

„Това е начин да вкараме информацията вътре и и да я изнесем извън колата“, обяснява Драегер.

В бъдеще автомобилът не само ще може да избягва задръстванията, но също така ще е в състояние и да изчисли всякакви забавяния по маршрута при избор на алтернативни на главния път варианти. Така, освен всичко останало, колата ще може да препоръча дали да избегнете основния път или не.

Системата ще си взаимодейства и с други коли, в които е интегрирана, които ще споделят информация за пътя напред.

Така например ако шофьорът на друга кола използва много чистачките и спирачките си, системата може да заключи, че пътят напред е мокър и хлъзгав и вероятно видимостта е ограничена. В този случай тя ще ви предупреди, а след това ще пренесе информацията до другите шофьори.

Друго подобрение включва близка връзка между домашния компютър на шофьора и този в колата. Ако сте планирали среща в офиса си например, информацията за напомнянето и данни за срещата могат да бъдат изпратени директно във вашата кола.

Посоката на движение ще може да бъде вкарвана автоматично в системата. Близкостоящите на пътя хотели ще бъдат идентифицирани, ще е възможно да се прави и онлайн резервация от колата. Електронен дневник ще предупреждава шофьора да не закъснява за срещи, предварително въведени в графика му.

Колата ще е в състояние също така да синхронизира мейлите, които могат да бъдат прочетени на глас в купето, ще прави възможно и постването на съобщения или статус във Facebook, докато шофьорът чака на светофар.

Паркирането също ще става по-лесно. Водачът на превозното средство ще разполага с изображение на автомобила си от птичи поглед на екрана пред волана.

Освен производителите от BMW, други автомобилни компании също правят колите си по-интуитивни и по-тясно свързани със света около возилото.

Последните сателитни системи на Audi например свързват автомобила с интернет, осигурявайки информация в реално време, варианти за избягване на трафика, предупреждения за избягване на инциденти на пътя, както и други препятствия (като строежи или ремонти) по избрания маршрут.

Последните модели на Mercedes казват на шофьора кога дава признаци, че е изморен, както и кога колата, която се движи отпред, намалява скоростта си. От Volvo пък се опитват да направят електрониката на автомобилите си по-лесна за използване и разбиране.

„Да притежаваш машина, която е лесна за използване, като iPhone или iPad например – ето това е лукс днес“, казва главният изпълнителен директор на Volvo Cars Стефан Якоби. Хората искат информацията, която е свързана с работата или забавленията им, да е леснодостъпна и да им е удобна. Ето защо в бъдеще всякакви и подобрени приложения в автомобилите ще бъдат все по-актуални и търсени от хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още