IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aзиатските борси навлязоха във ваканционната седмица с повишения

Поскъпването на петрола подобри настроенията на глобалните пазари

11:23 | 22.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Aзиатските борси навлязоха във ваканционната седмица с повишения

Азиатските индекси започнаха съкратената седмица с повишения, като поскъпването на петрола подобри настроенията на глобалните пазари.

"Пазарите приключиха миналата седмица с положителна нотка, след като заседанието на Федералния резерв продължи да отеква по света. Възстановяването на цените на петрола също подкрепи настроенията", посочи пред CNBC Стан Шаму, пазарен стратег в IG.

Цените на петрола се повишиха в началото на търговията в понеделник, като консенсусните прогнози са, че Брентът вероятно ще остане над границата от 60 долара до края на годината. След затварянето на сесията в Азия един барел от суровината поскъпна с 1,45% до 62,27 долара.

Въпреки това някои анализатори остават "мечи" настроени по отношение на "черното злато". "Освен ако Саудитска Арабия не балансира пазара, цените могат да спаднат до 15-20 долара за барел", изтъкна Майк Харуел, директор на BBY.

Японските акции се възстановиха в последния час на търговията, за да затворят с незначителен ръст. Валутната двойка долар-йена пък кръжеше около 119,5.

На корпоративния фронт Suzuki Motor спадна с 0,8%, докато Toyota Motor и Panasonic изтриха съответно 0,4% и 0,2%.

Китайските акции постигаха покачване от 0,7% във волатилна търговия, като Shanghai Composite за кратко докосна близо 4-годишен връх от 3 189 пункта в сутрешната сесия.

Топ печелившите бяха Bank of China и Agricultural Bank of China, които добавиха по 9,9 на сто.

В Хонконг индексът Hang Seng добави 1,3 на сто, достигайки най-високото си ниво от 12 декември.

Покачването дойде въпреки натиска от брокерската къща Haitong Securities, която изгуби 2%. През уикенда компанията обяви, че планира да набере 3,86 млрд. долара, като част от средствата ще отидат за попълване на капиталова дупка.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 завърши на двуседмичен връх в понеделник, а австралийският долар добави 0,3 на сто до 81,66 американски цента.

Добивните дружества Santos и Oil Search затвориха с покачване от съответно 6,4 на сто и 5%. Fortescue Metals и BHP Billiton пък добавиха 5,5 на сто и 3%.

Южнокорейският индекс KOSPI нарасна до най-високото си ниво от 10 декември.

Енергийните фирми до голяма степен бяха отговорни за покачването. Най-голямата рафинерия в страната SK Innovation добави 3,2%, докато S-Oil се покачи с 1%.

Междувременно правителството в Сеул намали прогнозите си за растежа за тази и следващата година.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nik100
преди 9 години
за тайванската Compal Electronics Inc няма ли борсови новини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още