IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси реагираха със спадове на атаките в Испания и несигурността в САЩ

Остава валидна забараната за търговия с акциите на китайската телекомуникационна компания China Unicom на борсите в Шанхай и Хонконг

11:20 | 18.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нападенията в Испания и несигурността около управлението на президента на САЩ Доналд Тръмп натежаха на азиатските пазари в петък, съобщи CNBC.

Японският борсов индекс Nikkei 225 се понижи до най-ниските си нива от три месеца насам, като по-силната йена също натежа на акциите.

Графика: CNBC

Тръмп разпусна два експертни съвета, съставени от изпълнителни директори на водещи компании, и това не се хареса на инвеститорите. Няколко членове на тези съвети подадоха оставки след противоречивата реакция на американския президент на националистическите прояви в Шарлътсвил, щата Вирджиния.

Освен това в САЩ в сряда се появиха опасения, че Гари Кон, който е пробизнес настроен съветник на президента, може да подаде оставка като директор на Националния икономически съвет. В крайна сметка твърдението се оказа спекулация, тъй като от Белия дом посочиха, че Кон възнамерява да остане на поста.

В Азия технологичната компания Lenovo отчете загуба от 72 млн. долара през второто тримесечие и акциите й поевтиняха с близо 4%.

Остава валидна забараната за търговия с акциите на китайската телекомуникационна компания China Unicom на борсите в Шанхай и Хонконг. Причината е липса на детайли около сделката за набиране на капитал, съобщи Ройтерс. По-рано държавният телеком обяви, че набира около 11,7 млрд. долара от инвеститори, включително Tencent и Alibaba.

На валутните пазари доларът поевтиня леко спрямо кошница валути след волатилна сесия. Йената поскъпна до 108,99 йени за долар, а през седмицата двойката се търгуваше около 110 йени за долар.

В сферата на макроикономиката цените на новите жилища в Китай се повишават с 0,4% на месечна база през юли, което представлява забавяне спрямо ръста от 0,7 на сто през юни. На годишна база повишението е 9,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още