IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори атентат в Испания часове след терора в Барселона

Седем души са ранени в курортния град Камбрилс, петимата нападатели са застреляни от полицията

07:23 | 18.08.17 г. 9
<p>
	Полицията разследва местопрестъплението в Камбрилс, където петимата нападатели бяха застреляни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Полицията разследва местопрестъплението в Камбрилс, където петимата нападатели бяха застреляни. Снимка: Ройтерс

Испанската полиция потвърждава, че са убити петима души в курортния град Камбрилс, с което е предотвратено второ по-тежко нападение с ван и експлозиви след атаката в Барселона, предават световните агенции.

Нападателите са носели колани с експлозиви, които са обезвредени от сапьори, съобщават от полицията.

Общо 13 души загинаха и над 50 са ранени, след като в четвъртък следобед микробус се вряза в тълпа от хора в центъра на Барселона. Според официалните данни убитите и ранените са от 24 националности.

Терористичната организация „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението. Не е ясно обаче дали нападателите имат пряка връзка с групата, или са вдъхновени от призива й за действия в Европа.

Водачът на микробуса избяга и още се издирва от полицията, предава ВВС. Марокански гражданин обаче се е предал на властите, като твърди, че документите му са били откраднати. Те вероятно са ползвани за наемането на превозното средство.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че това е "джихадистка атака".

Властите вече свързаха нападенията в Барселона и Камбрилс с взрив в къща в сряда вечерта в град Алканар, при който загина един човек. Обитателите на къщата са подготвяли взривни устройства, посочват от полицията. Двама са арестувани във връзка със случая.

В Камбрилс седем души, включително полицейски служител, са ранени, след като ванът се е опитал да се вреже в група от хора, показват данните на службите за спешна помощ. Испанските медии съобщават, че превозното средство на атакуващите се е преобърнало. Когато мъжете са излезли от него, полицията бързо ги е застреляла. В момента се проверява версията, че нападателят от Барселона е бил в групата.

Според полицейските съобщения положението в курортния град е вече под контрол.

Що се отнася до нападението в Барселона, полицията разпространи снимката на мъж на име Дрис Оубакир. Оказва се обаче, че документите му са използвани само за наемането на микробуса, с който е осъществена атаката. Той е човекът, който доброволно се е предал на властите.

При друг инцидент полицията е застреляла нападател, врязал се с автомобил в полицейска кола в покрайнините на Барселона. Властите засега нямат доказателства, че това е свързано с атаката в центъра на града.

Барселона е поредният град в Европа, в който терористично нападение се извършва с автомобил. Първата подобна атака беше през миналата година в Ница по време на празненствата за Деня на Бастилията. Последваха атаките срещу коледния базар в Берлин, в Уестминстър и на Лондонския мост в Лондон, още един случай в Лондон, при който нападението беше извършено над мюсюлмани, в Париж през август, когато бяха пометени войници, Стокхолм, в Нант и Дижон във Франция и други, пише ВВС.

След случая в Лондон британските власти поставиха бариери на критични места, за да намалят рисковете от подобни инциденти в бъдеще. Има и дискусия за затягането на проверките при наемане на превозни средства, макар и службите за сигурност да са наясно, че има граници, които няма как да бъдат преминати.

Използваните оръжия са лесно достъпни и се изисква малко или никакво обучение, координация или планиране. Това означава, че има няколко пункта, в които отделните лица могат да бъдат набелязани от разузнавателните служби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
tisia
преди 6 години
....този протест е дело на сорособлизачите и е минало....да видим сега, дали днес или в близките дни ще се съберат толкова хора зад същата идея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
а да верно, че тия щяха да се отделят от Испания. Еми явно краля на Испания е звъннал тук таме на някои вещи люде в тия раоти и резултата е на лице, почва да гърми, но дали е сниман филм с актьори кат в Манчестър незнаем ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Действието се развива месец и половина преди референдума за независимост на Каталуния от Испания.Да се готви Полша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
Migrants are being forced sell their organs to pay for being trafficked from Africa to Europe http://***.dailymail.co.uk/news/article-2790949/migrants-forced-sell-organs-pay-trafficked-africa-europe.html-------------------------------------------------------------45 doctors, nurses and 'middlemen' are arrested for HUMAN ORGAN trade in Egypt as migrants sell body parts to reach Europe http://***.dailymail.co.uk/news/article-4005528/Egypt-busts-organ-trading-racket-arrests-45-people.html-------------------------------------------------------------Migrants from west Africa being sold in Libyan slave markets https://***.theguardian.com/world/2017/apr/10/libya-public-slave-auctions-un-migration-------------------------------------------------------------Africas new slave trade: how migrants flee poverty to get sucked into a world of violent crime https://***.theguardian.com/global-development/2017/may/13/modern-slavery-african-migrants-libya--------------------------------
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
ше ги получат бе, нямат абсолютно никви ядове .... :)) само дет след това бежанците ги обучават да ходат да се гръмнат или им търгуват с органите като ги разпарчатосат .... Те завалиите си мислят, че отиват на "по-добро" място да живеят нормално, но уви немат си и на идея кво ги чака на "обетованата земя" и кво са им подготвили демоните от ЕС и Сашшш .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Jay Gould
преди 6 години
500 000 протестираха в Барселона, искат повече бежанци https://nova.bg/news/view/2017/02/19/174355/500-000-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
мда само дет тия кретении (ако евентуално са верни) не ги праят мигрантес щот са простии като мотики, такива неща се извършват от спец. части или обучени от военни за тая цел. Длибоко се съмняям някой кюммур да е преплувал с надувамеа лодка от на баба си пантофите с още толко маннгали и да са намерили тия бомби по пътя или са ги купили в магазина .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
scott
преди 6 години
вилкомен на мигрантес!трабва да бъдат спасявани от удавяне, дундуркани, оставени да налагат шариата в европа..................колко недемократично християнските власти са оказали съпротива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още