IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси стартираха седмицата с понижения

Единствено борсата в Австралия завърши сесията на зелено

11:04 | 14.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските борси отбелязаха смесена търговия в първия ден от седмицата, след като трейдърите взеха предвид последните икономически данни от Китай, публикувани през уикенда, и търгуваха внимателно преди срещата на Федералния резерв на САЩ, която предстои в четвъртък, съобщава CNBC.

Wall Street финишира с повишения в петъка, като S&P 500 затвори с ръст от 0,45%, отбелязвайки най-голямата си седмична печалба от юли насам. Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite също приключиха съответно с 0,63% и 0,54% нагоре.

След известна волатилност в следобедната сесия китайският индекс Shanghai Composite затвори с 2,7% надолу, удряйки най-ниското си ниво от 8 септември насам.

Сред останалите основни бенчмаркове в страната индексът на сините чипове CSI300 приключи с понижение от 2%, а по-малкият Shenzhen Composite затвори с цели 6,7% надолу, достигайки до едноседмичен минимум.

Японският индекс Nikkei 225 завърши със значителен спад от 1,6%, повлиян от търговията на китайските борси и от срива на акциите в телекомуникационния сектор.

Акциите на SoftBank поевтиняха с цели 5,5%, а цените на акциите на телекомите NTT Docomo и KDDI се понижиха съответно с 6,5% и 8,6%, след като местните медии съобщиха, че министър-председателят Шинзо Абе е наредил индустрията да намали таксите за мобилни телефони.

Цените на акциите на Inpex и Fuji Oil също завършиха надолу съответно с 5% и 3,3% в резулат на по-ниските цени на петрола от миналата седмица.

Австралийският индекс S&P ASX 200 се представи най-добре в региона, приключвайки с 0,5% нагоре, подкрепен от акциите сред финансовите компании, комуналните услуги и здравния сектор.

Цената на акциите на инвестиционната банка Macquarie Group скочи с 2,3% след обявлението, че очаква 40% ръст на печалбата за първото полугодие, приключващо през септември.

Акциите на National Australia Bank и Westpac поскъпнаха съответно с 1%, а тези на Australia and New Zealand Banking – с 0,9%. Цената на акциите на Commonwealth Bank of Australia обаче спадна с 0,8%.

Енергийният сектор успя да се възстанови от по-ранните си загуби. Цената на акциите на Oil Search се вдигна с 0,5% след новината, че компанията е отхвърлила офертата за придобиване за 8 млрд. долара от Woodside Petroleum, чиито акции пък завършиха без промяна.

Южнокорейският индекс Kospi изтри по-ранната си печалба и завърши на негативна територия със спад от 0,5%.

Технологичният сектор и брокерските къщи бяха сред най-сериозно ударените. Акциите на LG Electronics и LG Display поевтиняха съответно с 3,5% и 2,4%, а тези на Daewoo Securities се сринаха с 4%.

Цената на акциите на Hyundai Motor също завърши с понижение от 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още