IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси затвориха с повишения

Търговията премина под знака на разпускането на долната камара на парламента в Япония, което проправи пътя към предсрочни избори

10:42 | 21.11.14 г.
Азиатските борси затвориха с повишения

Водещите азиатски индекси затвориха с повишения в петък, след като японският премиер Шиндзо Абе разпусна долната камара на парламента, с което проправи пътя към предсрочни избори.

С предсрочните избори Абе се надява да заздрави властовите си позиции. Рейтингът на премиера в момента според някои проучвания е под 40 на сто, но все пак е относително стабилен по японските стандарти. Датата на предсрочните избори ще бъде определена официално по-късно през деня на заседание на правителството.

Абе дойде с обещание да съживи икономиката, но съмненията в ефикасността на политиката му се засилиха, след като статистиката показа през тази седмица, че страната е изпаднала в рецесия. Според наблюдателите предсрочните избори ще бъдат нещо като референдум за водената от Абе политика, наричана "Абеномика", която буксува значително в последните месеци.

Японските акции компенсираха ранните загуби, за да завършат на положителна територия в петък. Нагласите бяха относително предпазливи в навечерието на почивния ден в понеделник, след като двойката долар-йена се върна обратно под 117.

Капитализациите на Fast Retailing и Softbank се покачиха с по 0,6 на сто. Износители като Nissan и Suzuki Motor обаче бяха засегнати поради по-силната валута, отстъпвайки съответно с 1,1% и 0,3 на сто.

Производителят на въздушни възглавници Таkаtа отново бе в центъра на вниманието, след като ръководители на фирмата бяха изправени за изслушване в Сената на САЩ в четвъртък заради зачестилите дефекти. Вследствие на добра защита пред американските власти книжата на компанията поскъпнаха рязко с 9%.

Китайският индекс Shanghai Composite и хонконгският Hang Seng направиха пробив на положителна територия в петък, добавяйки съответно 1,4% и 0,6 на сто след свързването на търговията в понеделник.

Финансовите къщи се представиха добре, като Haitong Securities и Founder Securities добавиха съответно 8,3 на сто и 6,7%.

Австралийските акции бяха единствените губещи, затваряйки в близост до 5-седмично дъно. S&P ASX 200 изтри тазгодишните печалби и вече е на минус с 0,8% от началото на годината досега.

Въпреки че цената на желязната руда се възстанови през нощта, добивните компании отчетоха смесено представяне. Fortescue Metals и Iron BC напреднаха с по близо 2 на сто, а BHP Billiton изгуби 0,3 на сто.

Загубите в банковия сектор също натежаха на борсата. Westpac и Macquarie Group изгубиха съответно 0,9% и 0,6 на сто.

Акциите в Южна Корея се върнаха към растеж въпреки поскъпването на вона, който се отлепи от 14-месечното дъно в четвъртък.

Книжата на гиганта Samsung Electronics поскъпнаха с 1,1%, а тези на Posco - с 1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още