IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония е изправена пред предсрочни избори

Премиерът Шиндзо Абе разпусна долната камара на парламента, новият вот може да е в средата на декември

09:44 | 21.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шиндзо Абе и членове на парията му след разпускането на долната камара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шиндзо Абе и членове на парията му след разпускането на долната камара. Снимка: Ройтерс

Японският премиер Шиндзо Абе разпусна долната камара на парламента, с което проправи пътя към предсрочни избори най-вероятно на 14 декември - само две години, след като се върна на власт, съобщи Ройтерс. 

С предсрочните избори Абе се надява да заздрави властовите си позиции, преди да се срине рейтингът му, който в момента според някои проучвания е под 40 на сто, но все пак стабилен по японските стандарти, посочва агенцията.

Датата на предсрочните избори ще бъде определена официално по-късно днес на заседание на правителството.

Абе посочи днес, че първото за последните 17 години повишение на ДДС, което беше въведено през април 2014 година, е спънало икономическия растеж, който започна да се подобрява през миналата година. 

Сегашното изявление на Абе е в контраст с предишни негови изказвания, когато твърдеше, че слабата йена е положително явление, защото повишава печалбата на експортно ориентираните японски компании. И гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода заяви неколкократно, че слабата йена като цяло е положителна за японската икономика. 

С новите избори Абе възнамерява да се възползва от факта, че опозицията в момента не е обединена и е неподготвена. „Аз ще подам оставка, ако управляващата коалиция не успее да събере мнозинство“, каза той по време на решението си за обявяването на нови избори.

Абе дойде с обещание да съживи икономиката, но съмненията в ефикасността на политиката му се засилиха, след като статистиката показа през тази седмица, че страната е изпаднала в рецесия. Според наблюдателите предсрочните избори ще бъдат нещо като референдум за водената от Абе политика, наричана "абеномика". Вотът се случва в период, в който „Абеномиката“ не се развива според желанията.

Вследствие на вдигането на потребителския данък от 5 до 8% през април икономиката на страната отчете спад в две последователни тримесечия. На този фон Абе обяви във вторник, че ще отложи планираното за 2015 г. ново повишение на данъка до 10% за 2017 г.

Опозицията критикува периода на провеждане на изборите. Също така и в редица анкети мнозинството от гласоподавателите показва неразбиране за това, че Абе разпуска парламента след само две години от началото на мандата. Въпреки това обаче на правителството приписват добри шансове да получи нов мандат за още четири години.

Критиците обвиняват Абе, че с изборите се опитва да спечели време, защото икономическата му политика не работи според очакванията. Опозицията вижда във връщането към рецесия доказателство, че Абеномиката не носи никакви ползи на хората и затова се е провалила.

След изявлението на Абе йената се възстанови до 117,45 йени за долар, след като преди това курсът бе 118 йени за долар. По-рано през тази седмица валутата се свлече до 118,96 йени за долар - най-ниското ниво за последните седем. В края на октомври един долар се разменяше за около 108 йени. След това обаче централната банка изненада финансовите пазари с разширяване на своята парична политика.

Още видео материали можете да видите в Bulgaria On Air
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още