IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония продължи курса на паричната си политика

Инфлацията в страната е около 1%, като вероятно ще остане на това ниво за момента, счита централната банка

09:04 | 19.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония продължи курса на паричната си политика

След като шокира пазарите след заседанието си в края на октомври, увеличавайки обема на програмата си за качествено и количествено облекчаване, Японската централна банка (ЯЦБ) реши да запази политиката си в очакване новите стимули да дадат резултат.

Централните банкери заявиха, че инфлацията на потребителските цени в момента е около 1%, като се очаква да остане на това ниво за момента. По-рано банката изчисляваше, че инфлацията се движи около ниво от 1,25%.

Програмата за качествено и количествено облекчаване, предназначена за увеличаване на паричната база и засилване на инфлационните очаквания, а оттам и на самата инфлация, бе повишена до 80 трлн. йени на година от предишния обем от 60-70 трлн. йени след последното заседание на институцията на 31 октомври. Новината изненада пазарните анализатори и участници.

Целевата инфлация на ЯЦБ от 2% продължава да е далеч, особено на фона на изпадането в техническа рецесия по-рано тази седмица. Основната причина за свиването на брутния вътрешен продукт (БВП) се оказва покачването на данъка върху продажби от 5 на 8%, което засегна значително търсенето през второто и третото тримесечие.

В отговор на все по-буксуващата икономика премиерът Шиндзо Абе реши да отложи насроченото за октомври 2015 г. второ покачване на налога с 18 месеца, както и да призове за свикването на извънредни парламентарни избори. Целта на министър-председателя е да набере нов кредит на доверие от избирателите и да продължи още по-агресивно с мащабните си икономически реформи, познати като Абеномика.

Японският БВП се сви с 0,4% през тримесечието до края на септември, оставайки далеч под пазарния консенсус за растеж от 0,5%. Неприятната новина последва спада от 1,8% през трите месеца до края на юни.

"Решението за запазване на размера на данъка върху продажбите означава, че икономиката трябва да бъде по-силна през следващите няколко години, отколкото би била в друг случай", каза икономистът Марк Уилямс на Capital Economics, цитиран от WBP Online. "Това от своя страна би трябвало да помогне на ЯЦБ чрез увеличаване на възходящия натиск върху цените", допълни той.

Въпреки това от Capital Economics смятат, че ако скоро инфлацията не се приближи до целевото ниво от 2 на сто, централните банкери ще се наложи да прибегнат до още по-голямо разхлабване на монетарната политика. Анализаторите понижиха своите прогнози за инфлацията за следващата година от 1,6% до 1,3% и от 1,6% до 1% през 2016 г.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Китай са комунисти, също, и продължават да разчитат на държавната икономика и планиране. Нагледен пример за китайския миниплан за стимулиране на икономиката: стоманодобивен завод за 69,6 милиарда юана (11 милиарда долара), построен от държавна компания и финансиран от държавни банки, които дават малко кредити на частния сектор. В предприятието ще бъдат наети 5000 души, което прави по едно работно място на всеки инвестирани 2,2 милиона долара. Тази стратегия ще укрепи още повече позициите на държавните компании, които гълтат лакомо субсидии и доминират в редица сектори - от петролния до телекомите. Държавата обеща повече разходи за евтини жилища, летища и други благоустройствени проекти. Това ще налее пари в държавните строителни компании и доставчици на стомана и цимент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още