IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ запазва вярата си в гъвкавата парична политика

Програмата за количествени и качествени улеснения ще продължи толкова, колкото е необходимо, посочиха за пореден път банкерите

09:50 | 10.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЯЦБ запазва вярата си в гъвкавата парична политика

Японската централна банка (ЯЦБ) не даде никакви сигнали, че планира корекция на своята агресивна програма за смекчаване на паричната политика, повтаряйки до голяма степен позицията си от предното заседание през септември.

Централните банкери за пореден път отбелязаха, че програмата за количествени и качествени улеснения ще бъде удължена за толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържа курса по постигане на инфлационната цел по стабилен начин.

"Членовете изразиха мнението, че е цел за банката да продължи да преследва постоянното смекчаване на паричната политика в съответствие с настоящите насоки", показа протоколът от последното заседание на ЯЦБ, цитиран от WBP Online.

Институцията е категорична, че може да постигне своята цел за инфлация в размер на 2% годишно чрез разширяване на паричната база от 60-70 трлн. йени годишно.

Въпреки това сред банкерите все още има известно разногласие за момента, когато целевата инфлация ще бъде постигната. Според институцията ръстът на потребителските цени вероятно ще се задържи на ниво от около 1,25% за известно време.

Това кара и повече експерти да очакват удължаване на количествените и качествени улеснения в следващите месеци. Началото на програмата бе дадено през април 2013 г., като първоначално тя бе предназначена да продължи около две години.

Според Марсел Тиелиант от Capital Economics очакваният по-агресивен темп на покупки на активи ще бъде обявен по време на срещата на банката през през април 2015 г. Експертът прогнозира, че ЯЦБ ще увеличи годишния темп на смекчаване на паричната политика до 90 трлн. йени.

Японската икономика се сви с 1,8% през тримесечието до края на юни. Основната причина бе увеличението на данъчната тежест, което влоши търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още