IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската инфлация се забави до десетмесечно дъно

Засилват се очакванията, че централната банка скоро ще бъде притисната за предприемане на поредния кръг от парично стимулиране на икономиката

10:09 | 26.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инфлацията в Япония остана през август под прогнозите и по този начин може да увеличи натиска върху централната банка на страната да предприеме допълнителни парични стимули.  След няколко години на дефлация централната банка се опитва да докара инфлацията до важното равнище от 2 на сто.

През осмия месец на годината инфлацията се забавя до 10-месечно дъно според данни, публикувани в петък, и така подхранва очакванията, че централната банка скоро ще бъде притисната за предприемане на поредния кръг от парично стимулиране на икономиката.

През август основният индекс на потребителските цени нараства на годишна база с 1,1 на сто, при неотчитане на ефекта от увеличаването на данъка върху продажбите от април, съобщи Статистическото бюро на страната. Това бележи забавяне на темпото на поскъпване, отчетено през юли (1,3 на сто) и същевременно е най-ниското ниво от октомври миналата година, когато инфлацията бе в размер на 0,9 на сто. 

Увеличението на цените през август е  водено от по-високите разходи за наеми, горива, застрахователни премии, климатици и летни дрехи, в сравнение с нивата от година по-рано, но по-малките увеличения на цените за телевизори и обработена храна водят до по-бавен темп на нарастване като цяло.

От април миналата година централната банка на Япония преследва целта за годишна инфлация за потребителските цени от 2 на сто, обещавайки да поддържа лихвените равнища ниски и достатъчно стабилни, за да се създаде благоприятен цикъл за разходите и инвестициите в третата по големина икономика в света.

От 1 април 2014 г. кабинетът на Шиндзо Абе предприе непопулярен ход, повишавайки данъка върху потреблението от 5% до 8% в опит да свие огромния публичен дълг на Япония. 

Ако инфлацията отслабне през следващите месеци, може да се увеличат призивите за предприемане на повече мерки за стимулиране на икономиката от страна на централната банка, пише The Wall Street Journal. Досега управителят на централната банка Харухико Курода подчертаваше, че в момента не съществува необходимост от по-нататъшни действия. Въпреки това той също така заяви, че централната банка е готова да предприеме всички мерки, за да се постигне инфлационната цел.

Инфлацията се счита за важен показател за успеха на икономическата политика на премиера Шиндзо Абе. Централната банка на Япония изпомпва огромни количества ликвидност във финансовата система, за да се преодолеят многото години на дефлация и слаб растеж.

Около една трета от запитани от Bloomberg икономисти от частния сектор очакват централната банка на Япония да разшири програмата си за стимулиране на икономиката до края на годината. 23% очакват това да се случи до април следващата година или по-късно, докато други 26% не очакват банката да предприеме такива действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още