IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония претърпя най-тежкото свиване на растежа от 2009 г.

БВП на страната е намалял през второто тримесечие с 1,7% на тримесечна база и с 6,8% на годишна

09:30 | 13.08.14 г. 1
Япония претърпя най-тежкото свиване на растежа от 2009 г.

Японската икономика e претърпяла най-тежкото свиване на растежа от 2009 г. насам през тримесечието до края на юни. Понижението дойде, след като правителството повиши данъка върху потреблението с три процентни пункта от 1 април, което доведе до спад в търсенето и повдигна множество въпроси относно жизнеспособността на стратегията на правителството за растеж.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония е намалял с 1,7% на тримесечна база в периода април-юни според предварителните данни на Националната статистическа служба на островната страна. Тримесечие по-рано бе отбелязан скок от 1,6%.

Измерен на годишна база, БВП също потъва – с 6,8% за периода, отчитайки най-резкия си спад от близо пет години. И двете предварителни стойности до голяма степен съвпаднаха с прогнозите на анализаторите, предава WBP Online.

Най-голям негативен натиск приложи вътрешното търсене, което спадна с тримесечния темп от 2,7 на сто и с 10,5% на годишна база. Отрицателен фактор придаде и нетният износ, който се сви за периода.

От 1 април кабинетът на Шиндзо Абе предприе непопулярен ход, повдигайки данъка върху потреблението от 5% до 8% в опит да свие огромния публичен дълг на Япония. В този контекст спадът на БВП в периода април-юни бе очакван. Все още обаче на дневен ред остава основният въпрос, а именно – колко дълго въздействието на увеличаването на данъка ще продължи.

Последните икономически данни показаха, че първоначалното въздействие на данъчното увеличение продължава да е в сила. Индустриалното производство спадна с 3,4% през юни спрямо месец по-рано, а поръчките на основни машини се сринаха с 19,5% през май след отстъплението с 9,1% през април.

Песимистичните данни накараха експертите от Capital Economics Марк Уилямс и Марсел Тиелиант да посочат в скорошен анализ, че японската икономика ще нарасне с 1,5% през тази година вместо 1,8%, каквато бе тяхната предходна прогноза.

Въпреки това те заявиха, че икономиката ще възстанови ръста си през следващите месеци, след като влиянието на силното повишение на данъка върху потреблението ще продължи да избледнява.

През април миналата година Японската централна банка даде началото на мащабна програма по количествено и качествено облекчаване, която целеше бързо разширяване на паричното предлагане, а оттам и спад на покупателната стойност на йената. По-евтината валута от своя страна би допринесла за разширяване на инфлацията и покачване на приходите на производителите.

Въпреки всичко множество експерти са особено скептични относно икономическия план на кабинета, наречен Абеномика. Основните опасения са свързани със способността на Япония да запази нарастването на заплатите в съответствие с покачващата се инфлация.

При положение, че властите не успеят в намеренията си, това ще доведе до драстично намаляване на покупателната способност на населението, а оттам и завръщане към дефлационната спирала, която потискаше японската икономика в последните повече от 15 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Абеномиката с печатницата май не провървя, са не моат си платат сметките за тока кадет са произвели тея тойоти и мазди, прос народ са тея джапанките, видяла жабата, че коня се подковава и тя повдигнала крак, ем да ама петрола за огромно съжаление все още се търгува в долари не в йени ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още