IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Япония се свиха с 0,6% през юни

Икономическата слабост през третото тримесечие ще увеличи натиска върху правителството да предостави нов кръг от стимули, посочиха експерти

11:05 | 29.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в Япония се свиха с 0,6% през юни

Продажбите на дребно в Япония ca спаднали повече от очакваното през юни, затваряйки едно слабо тримесечие, преминало под знака на покачването на налога върху продажбите. Предприетата спорна реформа постави множество въпросителни пред управлението на премиера Шиндзо Абе и стовари по-голяма данъчна тежест върху потребителите.

Търговията на дребно е отстъпила с 0,6 на сто спрямо година по-рано през шестия месец, показаха последните данни от Министерството на търговията на Страната на изгряващото слънце. Понижението се оказа по-силно от прогнозирания в анкетата на Bloomberg спад от 0,5%

По този начин за второто тримесечие на годината продажбите на дребно в третата по големина икономика в света спаднаха със 7% на тримесечна база.

"Правителството и централната банка казват, че икономиката се възстановява от забавянето след увеличението на данъка върху продажбите, но все още е твърде рано да се каже", посочи Коя Миямае, старши икономист в SMBC Nikko Securities в Токио. "Има шанс потреблението да остане под нивата от година по-рано през тримесечието юли-септември", допълни той.

Усилията на кабинета на Aбe да тласне икономиката към устойчиво възстановяване на вътрешното търсене бяха възпрепятствани от отказа на много фирми да покачат заплащането на фона на обезценяваща се йена, което щеше да помогне на домакинствата да се справят с растящите цени и по-голямото данъчно бреме.

Основното заплащане в островната страна остана непроменено през май спрямо година по-рано, въпреки че потребителските цени се покачиха с 3,6%. Ръстът на инфлацията през юни дойде главно поради увеличението с 3 процентни пункта на налога върху продажбите, както и поради по-високите разходи за храна и енергия.

Неслучайно членът на Изпълнителния съвет на Японската централна банка Коджи Ишида отдели специално внимание на потребителските разходи и износа. По време на реч в Ямагучи, Западна Япония, банкерът посочи, че "спадът в реалните доходи може да се отрази на частното потребление".

"Икономическата слабост през третото тримесечие ще увеличи натиска върху правителството да предостави нов кръг от стимули, за да подсили растежа", коментира Изуми Девалие, икономист за Япония в HSBC Holdings Plc в Хонконг.

"Текущото ниво на свободните работни места все още води към по-нататъшен спад в нивото на безработицата в следващите месеци", отбелязаха от своя страна икономистите в Capital Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още