IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките на основни машини в Япония спаднаха с 20% през май

Силният спад е поредното отражение на покачването на данъка върху продажбите от началото на април

09:34 | 10.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Поръчките на основни машини в Япония спаднаха с 20% през май

Поръчките на основни машини в Япония неочаквано се сринаха през май, затвърждавайки тежкия спад, отчетен месец по-рано, предава WBP Online. Негативният сигнал се оказа поредното предизвикателство за правителството след покачването на данъка върху потреблението от началото на април.

Поръчките на машини, с изключение на кораби и стоки за бита, се сринаха с 19,5% на месечна база през петия месец, показаха последните данни на Японската статистическа служба. Равнището се размина значително с очакваното от пазара разширение от 0,9 на сто.

Прогнозите на японските власти, представени заедно с данни за май, показаха очакване за ръст от едва 0,4 на сто в периода април-юни.

Считано от 1 април, воденото от Шиндзо Абе правителство на Япония повиши данъка върху потреблението от 5% до 8 на сто, което принуди производители да увеличат капиталовите си разходи преди април, за да отговорят на предшестващото покачването на налога разширено търсене.

Според голям брой експерти корекцията на ставката заплашва да осуети японския икономически растеж във време, когато кабинетът на Абе отчаяно се опитва да издърпа страната от 15-годишната тежка дефлационна спирала.

Някои от последните данни все пак показаха, че икономиката на островната страна вероятно ще издържи на тежкия натиск. Продажбите на дребно се върнаха към растеж, покачвайки се с 4,6% на месечна база през май, докато инвестиционните намерения в производствената сфера показват, че са все още силни. Производственият измерител Tankan, използван от централната банка при определяне на паричната политика, показа, че производителите очакват ръст на капиталови си разходи от 12,7% в годишно изражение през фискалната 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още