IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационните очаквания в Япония продължават да се засилват

Все повече японци вярват, че политиката на централната банка в крайна сметка ще доведе до стабилен ръст на потребителските цени

10:15 | 03.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлационните очаквания в Япония продължават да се засилват

Инфлационните очаквания в Япония се засилиха, покачвайки доверието в политиките на Японската централна банка (ЯЦБ), която се насочва към постигане на ръст на потребителските цени от 2% през следващата година.

Изготвеното от ЯЦБ през юни проучване сред широката общественост показа, че 80,6 на сто произволно избрани лица считат, че цените на стоки и услуги ще се повишат през 2015 г. Същата анкета показа ниво от 79,9% през март, припомня MarketWatch.

Ръководителите на ЯЦБ следят от близо дали "дефлационният манталитет " на японското население се променя. Според тях инфлационните очаквания трябва да се засилят преди пролетта на следващата година, когато е крайния срок, които институцията си постави за постигане на целевото ниво на покачване на потребителските цени.

Въпреки положителните сигнали изследването на ЯЦБ отчете и една негативна тенденция. Подиндексът, измерващ възгледите на респондентите спрямо текущото състояние на икономиката, се влоши до -10 пункта от -6,4 пункта през април, сигнализирайки за продължаващите проблеми след покачването на налога върху продажбите, което влезе в сила от 1 април. Измерителят все пак продължава да бъде далеч от историческия минимум от -22,6 пункта, постигнат през март 2013 г.

Индексът се изчислява като се извади процентът на хората, според които икономическите условия се влошили спрямо година по-рано, от тези, които твърдят, че те са по-добри.

Същевременно подиндексът, оценяващ възгледите на респондентите към очакваните година по-късно икономически условия, се подобри до -15,3 пункта от -16,5 пункта.

Последните данни за инфлация в Япония показаха ръст на потребителските цени с най-бързото темпо от 32 години насам. През май потребителските цени, изключвайки пресните храни, се покачиха с 3,4% на годишна база. Цифрата съвпадна с медианните очаквания на 30-те анкетирани от Bloomberg икономисти.

Потребителските разходи обаче се свиха с 8% на годишна база – повече от прогнозираното. Работните заплати, изключвайки плащанията за извънреден труд и бонусите, пък се свиха за 23-и пореден месец през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още