IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските компании с рекордни нива на кеш в портфейлите си

Абеномиката засега не успява да насърчи по-рисковите инвестиции на фирмите и домакинствата

09:57 | 20.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японските компании с рекордни нива на кеш в портфейлите си

Японските компании са увеличили паричните си средства до рекордни размери през първото тримесечие на 2014 г. Този факт подчертава предизвикателствата пред премиера Шиндзо Абе, който той среща вече година и половина в своя стремеж да съживи икономиката на Страната на изгряващото слънце, пише Bloomberg.

Тенденцията за държане на повече кеш предполага, че опитите на гуверньора на ЯЦБ Харухико Курода за насърчаване на поемането на повече рискове тепърва ще набира популярност в икономиката, която той се мъчи да избави от 15-те години на дефлация. По думите на Курода насърчаването на компаниите и домакинствата да правят инвестиции е един от трансмисионните канали на безпрецедентните парични стимули на ЯЦБ.

Паричните средства и депозитите на нефинансовите компании нараснаха с 4,1% до 232 трлн. йени (2,3 трлн. долара) към края на март. Освен това в първите три месеца на годината предприятията са търсили най-малко кредити от последното тримесечие на 2012 г. насам, разкриват данни на Японската централна банка (ЯЦБ). Домакинствата пък държат повече от половината от своите активи в депозити или в брой.

Вложенията на японските домакинства в инвестиционни фондове са нараснали с 10,2% до 78 трлн. йени през първото тримесечие. По този начин делът им във финансовия портфейл на домакинствата е 4,8%, като реализираният прираст е най-бавният от третото тримесечие на 2012 г. Същевременно парите в брой и депозитите на домакинства са се увеличили с 2,1%, нараствайки за 29-то поредно тримесечие.

Нежеланието на фирмите да харчат пари у дома увеличава натиска върху Абе, който трябва да изпълни обещанията си за повишаване на потенциала за растеж на икономиката на Япония чрез мерките на своята „трета стрела". На фона на ограничените перспективи у дома преките инвестиции на японските компании в чужбина са скочили с 21% на годишна база - десето поредно тримесечие с двуцифрен растеж.

„Фирмите и домакинствата все още не вярват напълно на Абеномиката", коментира Казухико Огата, главен икономист на Сredit Agricole SA за Япония. „Абе трябва да покаже, че може да даде тласък на икономиката чрез прилагането, а не само чрез съставянето, на стратегията за растеж, като и централната банка може да се наложи да направи повече, за да стимулира икономиката и настроенията."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още