IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абеномиката – големият провал на кейнсианския модел

Японският икономически балон продължава да се надува и спукването му е въпрос на време

17:00 | 15.06.14 г. 26
Абеномиката – големият провал на кейнсианския модел

Кейнсианските икономисти, управлявали или консултирали през годините централните банки по света, винаги са поддържали тезата, че Япония би могла да се измъкне от най-тежкото си икономическо състоние след Втората световна война, ако им е позволено да работят по "техния начин".

"Техният начин" накратко включва мащабна дългова монетизация, наречена за благозвучие количествени улеснения, пише ZeroHedge. Всъщност основният аргумент на кейнсианците защо печатането на пари до този момент не успява да генерира желаното възстановяване на Страната на изгряващото слънце е, че нито една от програмите за покупки на активи не е била достатъчно голяма.

Япония е мястото, където кейнсианският икономически балон се разду до най-високата си възможна степен. През април 2013 г. централната банка на островната страна обяви зашеметяващата програма за изкупуване на активи на стойност 1,4 трлн. щатски долара. Сумата е гигантска и едва ли някой може да си представи как изглежда на живо.

Ето няколко бързи статистически данни:

1,4 трлн. долара са...

1. 24% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на Япония;

2. Достатъчно, за да може всеки един японец да отиде на двуседмична почивка в Калифорния;

3. Достатъчно, за да може всеки един японец да получи еднократен чек в размер на 11 200 долара.

Освен това с 1,4 трлн. долара можете да...

1. Притежавате цялата икономика на Австралия в рамките на година;

2. Финансирате дейността на НАСА през следващите 82 години;

3. Осигурите на всеки човек на Земята вечеря на стойност 200 долара в един от най-добрите ресторанти в Ню Йорк.

Ето и няколко бързи сравнения на макрониво:

За да успеят да осигурят еквивалентно количество количествени улеснения...

1. Съединените щати трябва да обявят подобна програма на стойност 3,7 трлн. долара;

2. Европа трябва трябва да изкупи обратно целия публичен и частен дълг на двете най-задлъжнели икономики на континента – Испания и Гърция.

В този ред на мисли, безумни са кейнсианските коментари, че печатницата за пари на Японската централна банка може да завърти още по-силно оборотите, което ще доведе до по-положителен резултат.

Ето и малко суха статистика за икономиката на островната страна:

1. Растежът на японския БВП се ускори само за две тримесечия преди да се забави отново. Последният тласък се дължеше на еднократното разширяване на потребителските и корпоративни разходи вследствие на покачването на данъка върху продажбите.

2. Цените се повишават през последните 9 месеца, което изпрати разходите за живот в Япония до 5-годишен връх.

3. Разходите на домакинствата се свиват с 4,4% на годишна база в реално изражение.

4. Йената губи изумителните 25% от покупателната си способност спрямо година по-рано.

5. Над 77% от японците не вярват, че икономиката на страната се подобрява.

Или казано с други думи, Абеномиката не успя и едва ли някога ще успее да съживи Япония. Важно е да се отбележи, че този неуспех е забелязан от света – статии за провала на правителството на Шиндзо Абе се появиха вече във Forbes, Financial Times, CNBC и други. Отстъпление се забелязва и в публичното доверие в самия Абе, чийто рейтинг спадна от 75% при избирането му до настоящите 50 на сто.

Провалът на Япония практически е провал на кейнсианците. Въпрос на време е останалата част от света и най-вече пазарите да осъзнаят това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
"Музикален поздрав от дъждовна Варна: http://***.youtube.com/watch?v=yPuC4Cy2ZuI&feature=kp "----------------------------------------------------Хахахах ;))) Princc Vihren по едно време идваше да "дига" в наща зала ... освен пеенето и щангите не са му особено силна страна ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
Graf
преди 9 години
Орk, когато ползваш аналогии за да опишеш "мисълта" си значи нещо не ти стига.В статията имаш теза, имаш някакви "данни", а аз само казах че тезата в статията е невярна, данните също.Кой какво си мисли е едно на страна, но ти нямаш теза. Оставям настрани недомислицата в забраната ти да сравнявам долара с йената, щото се били обезценявали па и били губещи. Това е забрана да си говорим за икономика въобще. Е, влаковете, скоростите им и други такива аналогии в тема за икономика води до клипа ти. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
С елементарен пример се опитах да ти обясня, че нещо което наричаш работещо, всъщност не е съвсем така. Точно както ти си мислиш, че работиш - а шефът ти мисли, че имаш ниска производителност на труда. Точно както депутатите ни си мислят, че работят - а народът не е съвсем убеден. Абсолютно по същия начин , абеномиката работи като един *** в стопанския живот.За теб обаче, се оказа по-лесно да навлезеш в безсмислена полемика за меренето на скорости, вместо да разбереш какво се опитвам да кажа.ППНеобходимостта подробно да ти обяснявам всичко това, ми припомни една песничка. Музикален поздрав от дъждовна Варна:http://***.youtube.com/watch?v=yPuC4Cy2ZuI&feature=kp
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
Graf
преди 9 години
Темата все пак е за Абеномиката, за това дали кейнсианството работи и за "провала" на политиката на Абе.Няма провал, а "сравнението" между двете валути върви ежесекундно на световния пазар. И търговията с тях. ППИнженерни форуми бол, но предвид "книжките" които си чел, не ги ползвай за утеха. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Скоростта на влака може да се мери и спрямо скоростта на Халеевата комета ако искаш, но подобно мерене няма да показва нищо. Точно както сравнението на поведението на двете валути една спрямо друга, чиито маси отдавна са прекрачили всякакви равнища и дружно се обезценяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 2
Graf
преди 9 години
Онова дето го "пишело" из инженерните книжки явно е само из твоите "учебници". :) Скоростта на влака може да се мери както спрямо неподвижен(в покой) предмет, така и спрямо друг движещ се спрямо него влак. Има някои забрани около сумирането на разни скорости, но чак толкова няма да дълбаем у кинематиката и разните му там галилееви и лоренцови трансформации. Вярно е, че икономиката няма успехите на физиката като наука, причините за това са много, но има някои очевидности, които и без инженерни книжки се разумяват. Примерно, че ако масата на парите надхвърля някакво равнище, то следва обезценката им. Феноменът е познат даже и при металните пари и е забелязан в Испания, след златния дъжд от Новите земи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Икониката рядко има общо в природните или физични-инжинерни закони. Реално икономическите закони, причините и следствията от възникването им, имат някаква изкривина логика, само в главите на измамниците от банковия сектор, и на всички останали лакеи покрай тях (който дори не осъзнават, че са такива), за да се поддържа средното население в заблуда, че видиш "всичко е толкова сложно", че само икономисти го разбират, и щом те кажат, че нещо е така, то НЯМА начин да не ... те така... Единственото общо според мен и може би някои икономисти, на което може да стъпи някаква логика, е че засега физиката предполага, че вселената е безкрайна, следователно икономикат иска да печата безкрайно за да я капитализира. Единствения мъндзърк проблем, е че ние нямаме достъп до безкрайните ресурси на цялата вселена, а само на една безкрайно малка (следствие от допускането на физиката) част от нея - планетката Земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
А във икономическите книжки пише ли, че не е правилно да се сравняват две променливи величини, особено когато променливостта им зависи от различни функции? Щото в инженерните книжки пише, че скоростта на един влак се мери спрямо неподвижен обект, а не спрямо движещия се успоредно с него друг влак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
vexin
преди 9 години
до Serafima . от един пазарен талибан. както казваш време за такива обяснения няма, а и това не е мястото за подобни спорове. 3ада се убоснова ще ми трябва поне месец и към 50 стр. Hо накратко, кризата има освен циклична пpичина, така и безотговорността на управляващите, тази на длъжниците обсебени от мания за имоти и убедени в липсата на последствия от делата им, и липсата на централен организиран пазар за сюрпрайми и други тититризирани книжа. проблема с държавните книжа е същия. това може да се докаже с изчасления, не е много трудно. В случая на истинска кенезиянска политика долара днес би бил на 1/4 от цената си а безработицата 20-30%. това в модела на Xикс е описано като ликвидна дупка, където кенезиянската политика не работи според Keинс. Ликвиднта дупкa е резултат от свръхинвестиране. Има и още куп фактори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 4
serafima
преди 9 години
Тази статия е ми прилича на поръчкова, като на демократичен комсомолец да очерни кейснианството и то на примера на една развита държава като Япония. Съжалявам, че нямам време да напиша конкретно това, което мисля. Аз пък имам статия в чуждестранно списание за влияние на неолиберализма при прехода към пазарна икономика в БГ. А що се отнася до кейнсианството, пазарните фундаментиласти си го отричат, но при нужда опират до държавата и го намират за най-естествено. В началото на поста си Обама даде на банковия сектор 700 млрд. долара, за да предотврати последиците от финансовия балон. Знаете какво се случи. Банковият сектор ги изхарчи главно за бонуси и се създаде движението Окупирай Уолстрийт. Когато се говори за практиката печатане на пари, започвайте от класиката - САЩ. Иска ми се един пазарен фундаментиласт поне да напише анализ как се предизвика последната финансова криза и ролята ? Мълчат като Антон на разпит по темата. Сега този напоително свързва полуистини и избрани примери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още