IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абеномиката – големият провал на кейнсианския модел

Японският икономически балон продължава да се надува и спукването му е въпрос на време

17:00 | 15.06.14 г. 26
Абеномиката – големият провал на кейнсианския модел

Кейнсианските икономисти, управлявали или консултирали през годините централните банки по света, винаги са поддържали тезата, че Япония би могла да се измъкне от най-тежкото си икономическо състоние след Втората световна война, ако им е позволено да работят по "техния начин".

"Техният начин" накратко включва мащабна дългова монетизация, наречена за благозвучие количествени улеснения, пише ZeroHedge. Всъщност основният аргумент на кейнсианците защо печатането на пари до този момент не успява да генерира желаното възстановяване на Страната на изгряващото слънце е, че нито една от програмите за покупки на активи не е била достатъчно голяма.

Япония е мястото, където кейнсианският икономически балон се разду до най-високата си възможна степен. През април 2013 г. централната банка на островната страна обяви зашеметяващата програма за изкупуване на активи на стойност 1,4 трлн. щатски долара. Сумата е гигантска и едва ли някой може да си представи как изглежда на живо.

Ето няколко бързи статистически данни:

1,4 трлн. долара са...

1. 24% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на Япония;

2. Достатъчно, за да може всеки един японец да отиде на двуседмична почивка в Калифорния;

3. Достатъчно, за да може всеки един японец да получи еднократен чек в размер на 11 200 долара.

Освен това с 1,4 трлн. долара можете да...

1. Притежавате цялата икономика на Австралия в рамките на година;

2. Финансирате дейността на НАСА през следващите 82 години;

3. Осигурите на всеки човек на Земята вечеря на стойност 200 долара в един от най-добрите ресторанти в Ню Йорк.

Ето и няколко бързи сравнения на макрониво:

За да успеят да осигурят еквивалентно количество количествени улеснения...

1. Съединените щати трябва да обявят подобна програма на стойност 3,7 трлн. долара;

2. Европа трябва трябва да изкупи обратно целия публичен и частен дълг на двете най-задлъжнели икономики на континента – Испания и Гърция.

В този ред на мисли, безумни са кейнсианските коментари, че печатницата за пари на Японската централна банка може да завърти още по-силно оборотите, което ще доведе до по-положителен резултат.

Ето и малко суха статистика за икономиката на островната страна:

1. Растежът на японския БВП се ускори само за две тримесечия преди да се забави отново. Последният тласък се дължеше на еднократното разширяване на потребителските и корпоративни разходи вследствие на покачването на данъка върху продажбите.

2. Цените се повишават през последните 9 месеца, което изпрати разходите за живот в Япония до 5-годишен връх.

3. Разходите на домакинствата се свиват с 4,4% на годишна база в реално изражение.

4. Йената губи изумителните 25% от покупателната си способност спрямо година по-рано.

5. Над 77% от японците не вярват, че икономиката на страната се подобрява.

Или казано с други думи, Абеномиката не успя и едва ли някога ще успее да съживи Япония. Важно е да се отбележи, че този неуспех е забелязан от света – статии за провала на правителството на Шиндзо Абе се появиха вече във Forbes, Financial Times, CNBC и други. Отстъпление се забелязва и в публичното доверие в самия Абе, чийто рейтинг спадна от 75% при избирането му до настоящите 50 на сто.

Провалът на Япония практически е провал на кейнсианците. Въпрос на време е останалата част от света и най-вече пазарите да осъзнаят това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 6
Graf
преди 9 години
Да видим обаче, дали наистина е налице "кейсиански" провал?Авторът твърди, че цените се повишавали. Демек, появила се е инфлация. Нещо, което е цел на централната банка на Япония. Провал?После, авторът твърди, че разходите на домакинствата се свивали, но в реално изражение. Та нали в това се състои и кейнсианската измама. Къде е провалът на Кейнс?Накрая, данните за ръста на БВП не са верни. За пръв път от десетилетие ръстът на БВП в Япония мина 3%(абстрахирам се от "ръстовете" след гмуркането от 9% през 2009) и продължава да расте.Безработицата е на историческо ниско равнище, като намалява, а държавния дефицит свива обема си. Та къде е точно провала?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
абе ти си печатай като гламав, наливай от пусто в празно на гол тумбак чифте пищови и ше видиш кон боб яде ли, онея отатак блатото могат да се измъкнат поне долара все още е световна валута и петрола се търгува в долари, а в джапанки не знам кво се търгува и кат не могат да си покрият разходите и нема кво да гледаш след петилетка, не знам кво ви учат в тея икономически университети честно, добре че не съм икономист ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
Graf
преди 9 години
За Япония, или защо Кейнс няма нищо общо с това. Първо, Япония прави най-мащабното преструктуриране на огромна по мащаб икономика със средствата на монетарната политика. Дали това преструктуриране ще бъде успешно ще видим след петилетка, но до този момент няма нито един признак за "провал". След 2011 и отказът от ядрена енергетика Япония преструктурира икономиката си към доставките на газ. Това пряко влияе на търговския и баланс, а скъпата йена правеше износа на страната абсолютно неконкурентноспособен. Дори и днес йената е по-скъпа от времето, когато световната икономика е в предверието на кризата(2007-2008). Ако "абеномиката" е виновна за обезценката на йената, то какво ли се е случило в периода 2001 - 2008 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
ммм а да видиме, китайците имат още дълъг път на развитие, а джапанките ненам, ше гълтат, ама какво ше глътнат те си знаят ... на края не моа си платат тока за да произвеждат Toyotata ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 3
Lucifer
преди 9 години
..."големият провал на кейнсианския модел"...този кейнсиански провал тепърва предстои, $$$$$$$$$...направо ще е като потоп...никой няма да излезе сух от него..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още