IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните 15,7 млн. долара са получили средно шефовете на компаниите от S&P 500

На първо място по размер на заплащането е главният изпълнителен директор на Broadcom Хок Тан

11:17 | 21.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Хок Тан. Снимка: Bloomberg
Хок Тан. Снимка: Bloomberg

Ръководителите на най-големите компании в САЩ са достигнали нови върхове на заплащане през 2023 г., след като възнаграждението с акции е увеличило стойността на общите пакети.

Половината от ръководителите в анализа на Wall Street Journal са изкарали поне 15,7 млн. долара, което е рекорд за средно заплащане на главен изпълнителен директор в годишното проучване. Няколко са получили повече от 50 млн. долара. Средното заплащане за същите компании година по-рано беше около 14,5 милиона долара.

Повечето изпълнителни директори са получили повишения от най-малко 9% спрямо предходната година, а всеки четвърти е получил поне с 25% повече. Повечето компании са регистрирали годишна възвращаемост за акционерите от най-малко 13%, установява WSJ в анализ на данни на над 400 компании от MyLogIQ, доставчик на данни и анализ на публични компании.

Осем технологични ръководители се класират сред 25-те най-добре печелещи, както и по петима начело на финансови компании и медийни или развлекателни дружества.

 

Хок Тан, най-добре платеният главен изпълнителен директор в анализа на WSJ с обща сума от 162 млн. долара, трябва да остане на работа пет години, а цената на акциите на Broadcom да достигне определени цели след октомври 2025 г., за да получи пълната стойност на по-голямата част от заплатата си. Broadcom заяви, че компанията е задминала конкурентите си под ръководството на Тан – неин главен изпълнителен директор от 2006 г. насам, и той няма да получава повече дялови или парични бонуси в продължение на пет години.

Заплащането на Никеш Арора в Palo Alto Networks възлиза на 151 млн. долара, предимно с възнаграждение от дялово участие, което включва акции, предоставени за три години.

Blackstone, където Стивън Шварцман е изкарал 120 млн. долара, каза, че общата възвръщаемост на компанията от 83% е надхвърлила тази на американските мениджъри на активи миналата година и описа структурата на заплащането като съгласуване на стимулите на изпълнителните директори с тези на инвеститорите.

Печалби от акции

Възнаграждението чрез дялово участие продължава да съставлява по-голямата част от заплащането на повечето ръководители, като до голяма степен то е а структурирано да предоставя повече акции или опции, ако компанията постигне определени резултати откъм финанси или цена на акциите за няколко години. Това означава, че заплащането може да намалее значително, ако цената на акциите на компанията спадне или оперативните цели бъдат пропуснати – или да скочи на фона на пазарен и оперативен успех.

Ограничените акции, дадени в началото на март миналата година на Дженсън Хуанг, главен изпълнителен директор на производителя на графични чипове Nvidia, увеличиха стойността си четири пъти до края на януари, достигайки 107,5 млн. долара. Заплатата на Хуанг, първоначално съобщена в размер на 34,2 млн. долара, включваше ограничени акции за 26,7 млн. долара .

Съгласно условията на възнаграждението Хуанг може да получи с 50% до 100% повече акции от първоначално заложеното, ако компанията изпълни критериите за ефективност, посочва пълномощник на Nvidia.

Цената на акциите на Nvidia се утрои през годината.

Възнаграждението с акции на изпълнителния директор на Intel Патрик Гелсингер миналата година също се е увеличило над три пъти до 39,3 млн. долара. Компанията заяви в борсовите си документи, че мерките за икономии миналата година са намалили заплатата на Гелсингер с около 15% до 1,1 млн. долара, което от своя страна е свило целта му за паричен бонус с около 15% до 2,9 млн. долара.

Като цяло средното парично заплащане на главните изпълнителни директори, включително заплата и годишни бонуси, остава непроменено на около 3,8 млн. долара.

На върха

Заплащането на главните изпълнителни директори, управляващи най-добре и най-зле представящите се компании, не се различава драстично. Средното общо заплащане е 14,6 млн. долара за 20-те процента от изпълнителните директори, чиито компании са регистрирали най-лоша възвръщаемост в сравнение с други компании в същия сектор, и 15,7 милиона долара за изпълнителните директори на най-добре представящите се компании.

Производителите на чипове и компютърен хардуер са шест от 25-те най-добре представящи се компании – включително лидера Nvidia, а четири са в туристическата или транспортната индустрия. Няколко от най-добре представилите се се възстановяват след една или повече години на слаба възвращаемост, често свързана с пандемията.

Royal Caribbean Group съобщи, че е платила на Джейсън Либърти 17,2 млн. долара и регистрира обща възвръщаемост от 162% миналата година, след като бе на минус от 36% през 2022 г. и от 43% през 2020 г., когато круизната индустрия беше засегната от Covid и забраните за пътуване. Гигантът за споделени пътувания Uber Technologies записа възвръщаемост от 149%, след като отчете възвръщаемост от -41% през 2022 г. и -18% през 2021 г.

Производителят на чипове Advanced Micro Devices, който е на седмо място по представяне за 2023 г., се оглавява от Лиза Су. Тя самата заема втора позиция сред най-добре платените жени в анализа с малко над 30 млн. долара, включително близо 28 млн. долара в ограничени акции и опции. Най-добре платената жена с 31,55 млн. долара е Джули Суит от консултантската компания Accenture.

Трийсет и една жени са управлявали компании от S&P 500 за цялата 2023 г. спрямо около 24 в началото на десетилетието. Никоя не се класира сред първите 25 по заплащане.

 

На дъното

Сред 25-те най-зле представящи се компании в анализа на WSJ почти една трета работят в сектора на здравеопазването, включително шест фармацевтични или биотехнологични компании. Към тях се присъединяват четири за комунални услуги.

Pfizer заяви, че не е изплащала бонуси на топ мениджъри миналата година, след като заради слабото търсене на продукти, свързани с Covid, компанията не изпълни финансовите си цели. Възнаграждението от 17,5 млн. долара, съставляващо по-голямата част от общото заплащане на главния изпълнителен директор Алберт Бурла миналата година, има за цел да признае лидерството му и да му даде стимул да се съсредоточи върху дългосрочна стратегия, каза компанията.

Слабото представяне може да намали стойността на възнаграждението с акции на главния изпълнителен директор. Производителят на ваксини срещу Covid Moderna отчете общо заплащане от 17,1 млн. долара за главния изпълнителен директор Стефан Бансел миналата година, включително 12,5 млн. долара в акции и опции.

Стойността на това възнаграждение спадна с 42% до 7,3 млн. долара в края на годината, след като стойността на акциите на Moderna се срина приблизително със същата сума за годината. Освен това възнаграждението с дялово участие, дадено на Бансел през предходни години, е намаляло с около $167 млн. през 2023 г.

Тези загуби засенчват нетните 945 млн. щатски долара в ново капиталово възнаграждение и увеличение на стойността, отчетени за Бансел през предходните три години.

Moderna е отказала коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

Финанси виж още