IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се понижава на фона на очаквания за слабо търсене в САЩ*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 44 цента

09:35 | 21.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава във вторник, тъй като инвеститорите очакват упоритата инфлация в САЩ и по-високите лихвени проценти да потиснат потребителското и промишленото търсене, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 44 цента, или 0,53%, до 83,27 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняват с 51 цента, или 0,64%, до 79,29 долара за барел.

И двата бенчмарка се понижиха с по-малко от 1% в понеделник, след като представители на Федералния резерв на САЩ заявиха, че очакват да видят повече признаци за забавяне на инфлацията, преди да обмислят намаляване на лихвените проценти.

„Опасенията за по-слабо търсене доведоха до повече продажби, тъй като перспективата за намаляване на лихвите от страна на Фед изглежда по-далечна“, заяви анализаторът Тошитака Тазава от Fujitomi Securities.

В понеделник заместник-председателят на Фед Филип Джеферсън заяви, че е твърде рано да се каже дали забавянето на инфлацията е дълготрайно. Председателят на Фед в Атланта Рафаел Бостик пък посочи, че ще е „необходимо известно време“, за да може централната банка да бъде уверена, че забавянето на растежа на цените е устойчиво.

По-ниските лихвени проценти намаляват разходите по заемите, освобождавайки средства, които биха могли да стимулират икономическия растеж и търсенето на „черно злато“.

От друга страна, пазарът изглежда слабо засегнат от политическата несигурност в две основни страни производителки на петрол. Иранският президент Ебрахим Раиси, потенциален наследник на върховния лидер аятолах Али Хаменей, загина при катастрофа с хеликоптер, а престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман отложи пътуване до Япония заради здравословното състояние на баща си.

„Смъртта на иранския президент и здравословният проблем на саудитския крал не изглежда да влияят много на пазара, тъй като не е ясно дали ще имат непосредствено въздействие върху енергийната политика“, смята Тазава.

Инвеститорите се фокусират и върху доставките от Организацията на страните износителки на петрол и нейните филиали, известни заедно като ОПЕК+. Членовете на организацията ще заседават на 1 юни, за да определят политиката на добив. Те ще обсъдят и дали да удължат доброволното съкращаване на добива на някои членове с 2,2 млн. барела на ден.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още