IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Украйна натискат Унгария за старт на преговорите за членство на Киев в края на юни

Будапеща възпрепятства процедурата с мотив, че иска гаранции за правата на унгарското малцинство в Украйна

10:38 | 21.05.24 г. 11
Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg
Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg

Брюксел настоява да се започнат официални преговори за присъединяване на Украйна към Европейския съюз (ЕС) още следващия месец, пише Politico, като се позовава на запознати източници.

Зад кулисите дипломати от ЕС и от Киев работят интензивно, за да се опитат да убедят унгарското правителство да даде одобрението си за започване на преговори за присъединяването на Украйна.

Петима дипломати, пожелали анонимност, казват, че целта е официалните преговори да започнат след 25 юни, посочва изданието.

Отварянето на преговорите ще даде морален тласък на Украйна, която беше нападната от Русия преди повече от две години. Киев отдавна се стреми да се присъедини към западния блок, което не се харесва на Кремъл.

Лидерите на ЕС казаха на украинския президент Володимир Зеленски миналия декември, че искат Украйна и Молдова да се присъединят към техния клуб, което потенциално ще увеличи обхвата му до 29 държави. Официалната правна процедура за започване на преговори за членство беше възпрепятствана от съпротивата на Унгария.

Според дипломатите както Брюксел, така и Киев се ангажират в интензивна двустранна дипломация с Будапеща, за да отговорят на опасенията относно унгарските малцинства в Украйна.

След разговорите през април между Андрий Йермак, влиятелния ръководител на кабинета на украинския президент, и унгарския външен министър Петер Сиярто „страните отбелязаха положителната динамика на диалога“, се казва в украинско резюме. Киев е отговорил на списък от 11 точки, изложен от Будапеща, и очаква отговора на Унгария.

Дипломат от ЕС предполага, че Унгария може да иска да отстрани въпроса с преговорите за присъединяване на Украйна, преди да поеме шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС през юли. „Усещането е, че това не се направи преди изборите за Европейски парламент, защото можеше да се превърне в изборен въпрос“, коментира източникът на изданието.

След като лидерите на ЕС дадоха политическа подкрепа на Киев, следващата стъпка в процеса по присъединяване на Украйна е да започнат официални преговори чрез междуправителствена конференция. Това би означавало започване на преговори за членство.

За да се случи това, страните от ЕС трябва да се споразумеят за т.нар. преговорна рамка. Страните членки на ЕС спорят по този документ, откакто Европейската комисия им го изпрати през март. Засега преговорите на техническо ниво вървят добре, казват двама от дипломатите, които очакват нов проект да бъде изпратен на посланиците в ЕС през следващите седмици, за да могат да изработят най-трудните въпроси.

Украйна и нейните поддръжници в ЕС призовават междуправителствената конференция между Брюксел и Киев да се проведе, преди Унгария да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 юли.

Унгарският премиер Виктор Орбан е най-голямата вътрешна пречка пред продължаващата подкрепа на ЕС за Украйна през последните две години. Той няколко пъти заплашва да блокира решенията за финансиране от ЕС за Киев, както и за преговорите за присъединяване и санкции срещу Русия. Преди да се съгласи с преговорната рамка, Будапеща иска повече гаранции за подобряване на правната защита на малцинствата в Украйна.

В същото време Унгария има желание за успешно председателство на Съвета на ЕС, казват дипломатите. Белгийците, които в момента са ротационен председател, също се опитват да убедят Унгария, че това е от техен политически интерес, особено след като Унгария може да използва един от няколкото метода, за да блокира присъединяването на Украйна по-късно, ако иска.

Белгийските официални лица вече са набелязали 25 юни за провеждането на междуправителствената конференция, само дни преди Будапеща да поеме председателството на 1 юли. Но „както винаги, невъзможно е да се предвиди какво ще направи Унгария, докато не чуем самия Орбан“, казва дипломат.

Говорител на постоянното представителство на Унгария в ЕС коментира, че фокусът на Унгария е върху преговорната рамка. „Първата стъпка е да се намери консенсус там. Преждевременно е да обсъждаме датите на междуправителствената конференция преди това“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 16
khao
преди 1 седмица
До: zelka007 да, виждал съм му снимката във фейсбук... жалка картинка, но нека не съдим прородата, имало е причина да го накаже така! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 седмица
До: zelka007: Виждат ти се всякакви небивалици - я победа на украйна над Русия, я зелена енергетика. Защо и нерви да не ти се привидят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 7
0pk
преди 1 седмица
Е, винаги могат отново да го "помолят" да напусне залата при гласуването, в дъха най-добрите демократични традиции. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 седмица
* ЕС и Украйна натискат Унгария за старт на преговорите за членство на Киев в края на юни* - Доста показателно докъде европейците допуснаха да бъдат докарани нещата в Европа - някаква безродна ппассмина от комисари-троцкисти в комбина с нацистката камарила на измислена от Ленин и Троцки съвецка република, конституирана като държава преди 30 години от шайка пияни коммунндета, натискат европейска държава с 1200 г. история за нещо си там!!!Мислете за изборите след две седмици!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още