IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford се обяви в подкрепа на новите правила за емисиите на САЩ

Компанията обяви, че вече е предприела мерки за трансформиране на бизнеса си, за да гарантира спазването на по-строгите стандарти за емисиите

10:20 | 21.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ford Motor Co. подкрепя действията на администрацията на американския президент Джо Байдън за драстично намаляване на емисиите от превозни средства до 2032 г., отхвърляйки аргументите на републиканците, че новите климатични правила са вредни за бизнеса, съобщава Ройтерс.

Вторият по големина производител на автомобили в САЩ по пазарен дял обяви, че подкрепя разпоредбите на Агенцията за опазване на околната среда (EPA), обявени през март, за намаляване на емисиите от леките коли с близо 50% до 2032 г. спрямо нивата от 2027 г.

„Спазването на разпоредбите за емисиите изисква продължително предварително планиране и Ford предприе мерки за трансформиране на бизнеса си, за да гарантира спазването на по-строгите стандарти за емисии“, изтъква базираният в Диърборн автомобилен производител.

Той добавя, че приветства регулаторната стабилност, която Правилото за множество замърсители ще осигури, предотвратявайки „възможността за промяна на стандартите“.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който иска да се завърне в Белия дом, обеща да отмени правилата на Байдън, които биха насърчили електрическите превозни средства.

Търговска група, представляваща General Motors, Toyota Motor, Volkswagen, Ford и почти всички други големи автомобилни производители в САЩ, обяви по-рано тази седмица, че подкрепят два ключови аспекта на правилото.

Алиансът за автомобилни иновации подаде документи в подкрепа на правилата на EPA за включване на електрическите превозни средства в осредняването на емисиите за националния автопарк и изключване на емисиите нагоре по веригата от изчисленията за съответствие.

Миналия месец 25 ръководени от републиканците щата започнаха съдебно дело срещу EPA с аргумента, че новите разпоредби са незаконни и неприложими.

Автомобилният алианс, който включва и Stellantis, Honda Motor и Hyundai Motor, казва, че двете ключови разпоредби, които подкрепя, „са от съществено значение, ако производителите на превозни средства искат да имат някаква възможност да демонстрират съответствие с целите за намаляване на парниковите газове“.

Републикански държавни служители твърдят, че администрацията на Байдън иска да трансформира американския пазар на леки коли чрез строги правила и да принуди автомобилните производители да пренасочат производството към електромобили.

Група от 22 щата, водени от Калифорния, подкрепя правилата за емисиите на EPA, заявявайки, че могат да бъдат ощетени, ако агенцията не изисква бъдещи намаления на вредните емисии от превозните средства.

Регламентите са сред най-значимите екологични правила, въведени по време на мандата на президента Джо Байдън, който превърна борбата с изменението на климата в стълб на своето президентство. EPA прогнозира, че между 35% и 56% от новите превозни средства, продадени между 2030 г. и 2032 г., ще бъдат електрически.

Агенцията заяви, че окончателните правила, обявени през март, ще свият емисиите с 49% до 2032 г. спрямо нивата от 2026 г. в сравнение с 56% при предишния план. Шефът на EPA Майкъл Ригън посочи, че правилото не задължава с конкретни цифри производителите да приемат електрически превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още