IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом отхвърли предупреждението на GM за новите правила за емисиите

От автомобилния концерн предупреждават, че по-строгите правила може да натоварят индустрията с глоби от 100 млрд. до 300 млрд. долара в периода 2027-2031 г.

12:00 | 28.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

General Motors Co. (GM) предупреди, че планираните от администрацията на американския президент Джо Байдън промени в правилата за емисиите от превозни средства могат да струват на автомобилната индустрия стотици милиарди долари глоби до 2031 г., съобщава Ройтерс.

Белият дом отхвърли подобни опасения.

Дейвид Стрикланд, част от ръководството на американския автомобилен концерн, се срещна на 17 юли с представители на Службата за управление и бюджет, за да разговарят относно предложението на администрацията за икономия на горивото при автомобилите.

На срещата GM представи изчисления, според които автомобилната индустрия като цяло може да бъде изправена пред глоби между 100 млрд. и 300 млрд. долара, или от 1300 до 4300 долара на превозно средство, между 2027 г. и 2031 г., в зависимост от това дали са включени електромобилите в предложението на Министерството на енергетиката за преразглеждане на горивната ефективност на базата на изминати мили с еквивалента на петрол.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA), която определя и следи за спазване на разпоредбите за средна корпоративна икономия на горивото (CAFE), обяви в четвъртък, че „оценката на GM е чиста спекулация и не е точна“. Агенцията ще представи своето предложение за затягане на изискванията относно CAFЕ с хоризонт до 2027 г. по-късно в петък (28 юли), споделят източници, запознати с темата.

Представител на администрацията на Байдън посочва, че при един сценарий автомобилната индустрия може да бъде изправена пред около 3 млрд. долара глоби заради правилата за икономия на гориво през 2032 г., а при друг може да избегне каквито и да било глоби в тази връзка.

Друг държавен служител споделя, че подкрепеното от NHTSA предложение за CAFE ще спести на потребителите повече от 50 млрд. долара за гориво през целия жизнен цикъл на превозното средство и ще намали използването на петрол с повече от 88 млрд. галона до 2050 г.

Като цяло ползите от правилото ще надхвърлят разходите с повече от 18 млрд. долара, добавя служителят.

GM, която през 2021 г. обеща да спре продажбата на нови конвенционални превозни средства до 2035 г., заяви по-рано този месец, че може да се сблъска с предизвикателства по отношение на спазването на правилата за ефективност на електромобилите и разпоредбите за емисиите от превозни средства. Компанията заяви в четвъртък, че очаква с нетърпение „допълнителен и засилен технически диалог с Агенцията за опазване на околната среда (EPA)  и Белия дом, когато правилото бъде финализирано“.

Планът на NHTSA ще следва предложението на EPA от април за затягане на стандартите за 2027-2032 г., изискващи намаляване на емисиите с 56%, което ще повиши дела на електромобилите до 2032 г. на 67% от общите продажби в страната.

Група, представляваща големи автомобилни производители, включително GM, Ford и Stellantis, призова EPA значително да смекчи изискванията си, наричайки ги „нито разумни, нито постижими“.

Stellantis и GM платиха общо 363 млн. долара глоби за неспазване на изискванията на CAFE за предишни моделни години, информира Ройтерс през юни. Санкциите са наложени спрямо целия автопарк на компаниите, който не отговаря на изискванията.

Автомобилните производители плащат санкции, ако превозните средства с двигатели с вътрешно горене, които продават, не отговарят на стандартите на CAFE или са принудени да купуват кредити от други автомобилни производители, за да изпълнят изискванията. Те могат също така да продават електрически превозни средства, за да компенсират високите нива на емисии при превозни средства, които не отговарят на изискванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още