IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Третата стрела на Абе плаши трудовия пазар в Япония

Дерегулацията на трудовия пазар е сред водещите мерки в мащабния план на правителството за изваждане на страната от кризата

08:32 | 06.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Третата стрела на Абе плаши трудовия пазар в Япония

Перспективата за дерегулация на пазара на труда, която е сред ключовите характеристики на третата стрела от програмата за икономическо възраждане на премиера Шиндзо Абе, създава безпокойство сред трудещите се в Япония. Това заяви пред CNBC Новиаки Кога, президент на Японската конфедерация на профсъюзите (Rengo).

"Ние сме много загрижени за това как програмата ще се реализира. Имаме съмнения за посоката на политиката и доста служители се притесняват", отбеляза Кога в кулоарите на годишната среща на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Париж.

Rengo е най-големият синдикален орган в Страната на изгряващото слънце. Организацията представлява над 6 млн. трудещи се мъже и жени в Япония.

"Това, което чуваме и виждаме, са само мерки и идеи, които повишават тревожността и притесненията сред хората по отношение на сигурността на тяхната заетост. Поради това, ние се противопоставяме на тази трудова дерегулация", отбеляза президентът на Rengo.

Смекчаването на твърдите правила на трудовия пазар се разглежда като крайъгълен камък в програмата за структурни реформи на японското правителство. Въпреки това кабинетът на Абе досега постига малък напредък поради силна вътрешна опозиция.

Ходът по прекратяване на строгата защита на работните места се разглежда като необходима стъпка, която ще направи японските компании по-конкурентоспособни и ще привличе допълнителни чуждестранни инвестиции.

През миналата седмица Шиндзо Абе заяви, че остава ангажиран към желанието си да направи условията за труд по-гъвкави.

"През последните години осъзнах колко трудно е да се направи това. Но ние не можем да растем без реформи на трудовия пазар. Решени сме да ги постигнем", посочи министър-председателят по време на среща с бизнес лидери в Лондон на 1 май.

Кога отбеляза, че макар и Абеномиката да е дала на страната "лъч надежда", съществуват известни рискове, свързани с мащабния план за смекчаване на паричната политика, фискално стимулиране и структурни реформи.

"Имахме повече от 15 години на дефлация и застой икономика, така че сега се стигна до момента, в който можем да се измъкнем от това положение. Ключовият въпрос обаче е: може теза Абеномика наистина да ни донесе положително развитие?", запита лаконично синдикалният лидер.

Ръководителят на Rengo коментира с тревога и втората стрела – фискалните стимули. По думите му правителството трябва да въведе известна дисциплина по отношение на вливането на ликвидност на пазарите предвид високите нива на публичния дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още