IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония се ускори до 32-годишен връх през май

Поскъпването на комуналните услуги и вдигането на данъка върху продажбите се отразиха на потребителските цени

10:03 | 27.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Премиерът на Япония Шиндзо Абе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

Потребителските цени в Япония нараснаха с най-бързото си темпо от 32 години насам. По-рано тази седмица Абе обяви края на дефлационната спирала, която задържаше икономическия растеж на Япония за последните 15 години.

Това се случи заради по-високите цени на комуналните услуги и повишаването на данъка върху продажбите, който допринесе за най-големия спад на потребителските разходи от земетресението през март 2011 г. насам, пише Bloomberg.

През май потребителските цени, изключвайки пресните храни, се покачиха с 3,4% на годишна база. Цифрата съвпадна с медианните очаквания на 30-те анкетирани от агенцията икономисти.

Потребителските разходи се свиха с 8% на годишна база – повече от прогнозираното. Работните заплати, изключвайки плащанията за извънреден труд и бонусите, се свиха за 23-и пореден месец през април

Общата инфлация е 3,7% на годишна база. Инфлацията, изключвайки нетрайните храни и горивата, е 2,2 на сто на годишна база. Сметките за електричество са скочили с 11,4% спрямо година по-рано, а бензинът поскъпва с 9,6% - с най-много от 2008 г. Цените на пресните морски храни са скочили с 14,3 на сто.

В следващите месеци ръстът на цените най-вероятно ще се забави преди да се насочи отново към целта на Японската централна банка (ЯЦБ) от 2 на сто – цел, която отчита влиянието на повишения данък върху продажбите през април, коментира миналата седмица гуверньорът Харухико Курода.

ЯЦБ изчислява, че увеличеният данък върху продажбите е добавил 2 процентни пункта към основната инфлация през май. Курода каза, че темпото ще отслабне до 1% преди лятото, като след това инфлацията ще се ускори до двата процента около началото на следващата фискална година, започваща през април 2015 г

Целта на премиера Шиндзо Абе е да убеди компаниите да започнат да харчат рекордните си парични средства и да покачат работните заплати, за да стимулират инфлацията.

18-процентното поевтиняване на йената спрямо долара през 2013 г. увеличи цените на вносните енергийни източници и други стоки. Освен това всички 14 големи газови и електрически компании увеличиха цените до най-високите стойности от май 2009 г.

Други статистически данни от Страната на изгряващото слънце разкриха, че пазарът на труда се затяга. Безработицата спадна до 3,5%, а коефициентът ново работно място към кандидатстващ нарасна до 1,09 – най-високата стойност от 1992 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
sirFaith
преди 9 години
еми .. явно трябва да ходим да работим в япония .. щом за 1 работно място кандидатства 1 човек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още