IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка вля рекордна ликвидност през септември

Местните инвеститори пък увеличиха покупките си на чужди акции до най-високото ниво в последните 5 години

10:19 | 03.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японската централна банка вля рекордна ликвидност през септември

Японската централна банка (ЯЦБ) е закупила рекордно количество държавни облигации през септември на стойност 3,5 трлн. йени (32,2 млрд. долара) с цел ускоряване темпа на растеж на потребителските цени до целевото равнище от 2% годишно, съобщава Bloomberg.

Сумата надхвърля предишния рекорд в размер на 3 трлн. йени, закупени в периода 1 и 22 август. В допълнение, само в петък японският регулатор осъществи закупуване на държавни ценни книжа на стойност 530 млн. йени в рамките на своята програма за месечните покупки на активи в размер на 7 трлн. йени.

Японските инвеститори увеличиха своите покупки на ценни книжа на чуждестранни компании до най-високото ниво в последните 5 години на фона на очакванията за допълнително поевтиняване на йената спрямо долара.

Обемът на покупките на акции на чуждестранни компании от японските инвеститори за седмицата, приключила на 26 септември, възлиза на 393,1 млрд. йени (3,6 млрд. долара). Сумата е най-голямата от януари 2009 г. насам според данните на Министерството на финансите на Япония. Средният седмичен обем на нетните покупки на ценни книжа на чуждестранни компании през тази година е 46,3 млрд. йени.

Информацията на Ройтерс показа, че правителството на Япония планира в близкото бъдеще да понижи очакванията си за икономическия растеж. Според предварителните оценки окончателните данни за растежа на брутния вътрешен продукт през настоящото трето тримесечие може да покажат равнище с 0,2-0,6 процентни пункта по-ниско спрямо предходните три месеца. Основните причини според представители на кабинета са "необичайно обилните дъждове и студено време".

Окончателните данни за изминалото второ тримесечие на годината показаха, че икономиката на Япония се е свила със 7,1% спрямо година по-рано. Икономическият растеж се забави с 1,8% спрямо първото тримесечие, когато се разшири с 1,5 на сто.

Основната причина за рязкото свиване бе вдигането на данъка върху продажбите, който беше повишен от 5% на 8% през април.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още