IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската индустрия ускори активността си с 0,4% през юли

Използваният капацитет в производството намалява с 0,8% през седмия месец

09:33 | 12.09.14 г.
Японската индустрия ускори активността си с 0,4% през юли

Темпът на растеж на индустриалното производство в Япония се е ускорил леко през юли, сигнализирайки за разширение на активността в третата най-голяма икономика в света.

Японската индустрия нарасна с 0,4% на месечна база през юли, ускорявайки се с спрямо постигнатото месец по-рано покачване от 0,2 на сто. Анализаторите залагаха и на растеж от 0,2 на сто за седмия месец.

Данните на Министерство на икономиката, търговията и промишлеността показаха още, че активността в индустриалния сектор е спаднала с 0,7% през седмия месец на годината след спада от 0,9% преди месец.

Освен това, използваният капацитет е намалял с 0,8% през юли в сравнение със спада от 3,3% в предходния месец, пише WBP Online.

По-рано тази седмица заместник-гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Кикуо Ивата предупреди, че "единствено смекчаването на паричната политика няма да бъде достатъчно", за да се постигне целта на правителството за "реален икономически растеж". По думите му това ще осигури само един допълнителен тласък на потенциала на Япония.

Ивата подчерта, че в условията на "дефлационна рецесия" е трудно да се даде тласък на структурните реформи, тъй като ще има "силна съпротива срещу политическите мерки".

Въпреки това за постигане на целите на правителството е "необходимо да се повиши потенциала за растеж на Япония посредством реализиране на драстични структурни реформи чрез стратегия за растеж", изтъкна заместник-гуверньорът на ЯЦБ.

"С оглед на положителния икономически импулс както при домакинствата, така и при фирмите, икономиката ще продължи умереното си възстановяване", заключи Кикуо Ивата, представяйки официалната позиция на ЯЦБ относно перспективите пред третата най-голяма икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още