IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отдаде рецесията на повишението на данъка върху продажбите

Трябва да обмислим дали планираното ново покачване на налога няма да забави още възстановяването, посочи икономическият министър

14:39 | 17.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония отдаде рецесията на повишението на данъка върху продажбите

Повишението на данъка върху продажбите в Япония от 5 на 8% през април тази година доведе до прекалено голямо намаление на покупателната активност, което е причината за продължаващия спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, съобщи на пресконференция японският министър по въпросите на възстановяването на икономиката Акира Амари, цитиран от ТАСС.

"Повишаването на потребителския данък на фона на трайните опасения от дефлация в страната оказа прекалено силно отрицателно влияние", посочи Акира Амари. Той коментира публикуваните днес данни, че годишният БВП на Япония през третото тримесечие се е свил с 1,6 на сто.

По повод планираното за октомври догодина повишаване на данъка върху продажбите до 10 на сто Амари посочи, че трябва да се отчете дали това няма да забави възстановяването на икономиката и дали няма да върне страната отново към дефлация.

Той допълни, че не трябва да се говори за провал на "Абеикономиката". Финансовите резултати на компаниите се подобряват на фона на възстановяването на икономиката, което ще се отрази на заплатите и по този начин ще доведе до увеличение на търсенето, добави Амари.

През третото тримесечие японската икономика се е свила с 1,6 на сто. Експертите очакваха икономиката на Япония да нарасне с 1,5-2 процента през този период. Предходното тримесечие БВП се сви със 7,3 на сто, т.е. Япония е в техническа рецесия, предава БТА.

Данните всъщност покриват второто фискално тримесечие в Япония, където финансовата година е от април до края на март.  



Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още