IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси не намериха единна посока след смесените данни от Китай

Индустриалното производство в Китай нараства с 5,6% и се забавя спрямо септември, а продажбите на дребно растат с 11%

11:12 | 11.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските индекси записаха леки повишения в сряда, след като поредната порция макроикономически данни от Китай до голяма степен оправдаха очакванията на анализаторите, пише CNBC. Индустриалното производство в страната нараства с 5,6% и се забавя спрямо септември, когато повишението беше с 5,7%. Добри новини обаче носят данните за продажбите на дребно, които записват повишение от 11%, което е най-резкият скок тази година.

Японският индекс Nikkei 225 записа лек ръст от 0,1% и достигна най-високото си ниво от 21 август насам.

Петролната компания Inpex постигна ръст на цената на акциите си от 4,2%, а повишенията при строителните фирми Kajima и Obayashi са съответно 2,2% и 1,8%. Това по всяка вероятност се дължи на добрите финансови резултати в отчетите за тримесечието.

Основният китайски индекс Shanghai Composite изтри по-ранните понижения и затвори сесията с 0,3% ръст след публикуването на данните. CSI300, който обединява най-големите публични компании на борсите в Шанхай и Шънджън, остана без промяна. 

Индексът на стартъпите ChiNext се повиши с 2,7%, а хонконгският Hang Seng остана стабилен.

Тайванският индекс Taiex записа спад от 1,4% и падна до петседмично дъно, основно заради поевтиняването на акциите на доставчиците на Apple. Акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing се понижиха с 1,4%, след като компанията съобщи, че продажбите й са нараснали с едва 1,2% на годишна база през октомври.

Австралийският S&P ASX 200 отчете повишение от 0,5%, след като изкупуването на акции в банковия сектор компенсира разпродаването при BHP Billiton. Australia and New Zealand Banking се представи най-добре, като акциите на банката поскъпнаха с 2,8%, а тези на National Australia Bank и Commonwealth Bank of Australia – с над 1%

При BHP понижението в цената на акциите беше близо 3%. Негативната тенденция се запазва от миналата седмица, когато при инцидент в мина за желязна руда в Бразилия, съсобственост на BHP, загинаха поне двама души.

Южнокорейският индекс Kospi не реагира на китайските данни и не записа изменение в сряда.

Samsung Electronics и Hyundai Motor приключиха търговията с поскъпване на акциите от съответно 0,9% и 0,3%. Kia Motors записа спад от 1,7%.

Акциите на петролните компании S-Oil и SK Innovation поевтиняха с по 2%, след като цените на суровината паднаха на азиатските пазари заради поредния ръст в запасите в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още