IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Китай се забавя през октомври

Добри новини обаче носят данните за продажбите на дребно, които надминават очакванията на анализаторите

10:03 | 11.11.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в Китай се забавя, като нараства с 5,6% на годишна база през октомври, сочат данни на Националното статистическо бюро, цитирани от WBPonline. През септември ръстът възлизаше на 5,7%, което беше най-бавният темп от март тази година. Прогнозата на икономистите, анкетирани от Financial Times, беше за повишение от 5,8%.

„Бързо развиващите се нови индустрии все още не записват достатъчен ръст, за да компенсират корекциите в традиционните индустриални сектори", обясняват властите в Пекин. Това означава, че като цяло индустриалното производство все още е обект на натиск надолу.

Неселскостопанските инвестиции във фиксирани активи, например разходите за пътища и сгради, нарастват с 10,2% от началото на годината. През септември ръстът беше 10,3%. 

По-добри новини носят данните за продажбите на дребно в Поднебесната империя, които нарастват с 11% на годишна база през октомври. Това е с 0,1 процентен пункт повече от резултата предния месец и най-резкият скок тази година, който надмина очакванията на икономисти.

Като цяло данните за октомври оправдават очакванията на анализаторите и говорят за умерено подобрение в икономическата активност спрямо септември, коментира WBPonline. Това е сигнал, че мерките за стимули от страна на властите започват да оказват своето положително влияние.

Според анализ на Bloomberg обаче Китай започва четвъртото тримесечие без особено ускорение в икономиката. Агенцията прогнозира, че икономиката нараства с 6,57% през октомври, което означава, че паричните и фискалните облекчения тепърва трябва да имат ефект.

Китайската централна банка за пореден път понижи лихвените проценти и приложи редица други мерки за стимулиране на потреблението. Властите увеличиха разходите за инфраструктура и намалиха данъците за малките предприятия.

Bloomberg коментира още, че икономиката на Китай изглежда ще трябва да разчита повече на потреблението, а не на индустрията, за да изпълни целите за икономически ръст от поне 6,5% тази година.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27-и ноември в Интер Експо Център София.
 
Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Как да прочетем статията!Забавянето на икономиките в развитите страни удря индустриалното производство в Китай, от друга страна, нарастванетото на благосъстоянието на населението в Китай, държи продажбите вътре в страната. От тук до голяма степен можем да направим извода, че проблемите на намаленият китайски растеж се дължат в най-голяма степен на намаленият растеж в развития свят. От тук на сетне е много вероятно да наблюдаваме ускорение на тази тенденция, поради простата причина, че експорта основно разчита на развитите пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още