IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай се забавя през октомври

Индексът на потребителските цени бележи повишение от 1,3% на годишна база, докато предния месец стойността беше 1,6 на сто

09:54 | 10.11.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръстът на инфлацията в Китай се забавя през октомври заради ниските цени на храните, съобщи Wall Street Journal. Индексът на потребителските цени бележи повишение от 1,3% на годишна база, става ясно от информация на държавната статистическа служба. Прогнозите на икономистите, анкетирани от изданието, бяха за ръст от 1,4%. През септември инфлацията възлизаше на 1,6% в сравнение с година по-рано.

Като цяло липсата на инфлационен натиск върху цените, което е добре за някои потребители, означава, че бизнесът изпитва затруднения да продава повече стоки, а оттук – да излезе на печалба и да изплаща дълговете си, коментира Wall Street Journal. Освен това данните показват, че икономиката на Китай се затруднява да изпълни заложената от правителството цел за ръст от 7% на брутния вътрешен продукт.

„Ясно е, че Китай е изправен пред дефлационен натиск“, казва Шън Дзиенгуан, икономист от Mizuho Securities Asia. „Въпросът е как да се съживи растежа, който е под заложените цели, като същевременно икономиката се преструктурира, за да намали свръхкапацитета си“, допълва той.

Ниските цени вероятно ще дадат основание на централната банка да продължи политиката си за облекчения. Тя обаче досега не успя да стимулира растежа въпреки шестте понижение на лихвените проценти и редица други мерки за насърчаване на кредитирането. 

Анализатори очакват преди края на годината централната банка още повече да облекчи изискванията за капиталова адекватност. Освен това властите в Пекин изглежда са склонни да увеличат държавните разходи.

„Китай вижда ограниченията на паричната политика и ще позволи на фискалната политика да поеме ръководещата роля“, казва Джоу Хао, икономист в Commerzbank.

Поскъпването на свинското месо, което е значителна част от компонента за хранителните продукти, не е толкова рязко през октомври, колкото през предишните месеци. По-топлото време също допринася за умерения ръст в цените на зеленчуците. Ниските цени на хранителните продукти, както и евтините суровини и сравнително силната валута, която намалява цените на вносните стоки в юани, допринася за забавения растеж на инфлацията.

Производствените цени се понижават с 5,9% на месечна база през октомври, като стойността остава непроменена от септември.

Производствените цени намаляват за 44-и пореден месец, тъй като индустрията е изправена пред слабо търсене и излишен производствен капацитет, натрупан когато китайската икономика растеше с двуцифрен темп.

Още за инфлацията в Китай можете да научите от видеото на Bloomberg

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27-и ноември в Интер Експо Център София.
 
Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Ако нормалният растеж през последните години за Китай е 7-8%, че и повече, излизайки от това правило там, в Европа при нейният мижав растеж, е възможно да се премине на отрицателна територия!Не е казано, разбира се, че от тук на сетне за 100 години напред, Китай трябва да расте с подобни темпове(7-8%), но промяната там, ще доведе и до промяна тук в близко време, а това реално ни интересува, не друго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
те също започват и да потребяват повечко и това го има .... чакай само да се разпрострят и те извън чергата си и глей кво става .... нема стигане .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Нищо ново под слънцето. Забавен растеж, забавена инфлация. По интересен е въпроса дали обявяваното забавяне е реално или по-голямо! Ако е по-голямо, през 2016г. ни очакват интересни времена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още