IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси загърбиха слабите данни от САЩ

Пазарите ги изтълкуваха като повишена вероятност Фед да забави вдигането на лихвите или да ги покачи с по-малко

11:31 | 02.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските индекси загърбиха слабите данни от САЩ

Азиатските индекси отчетоха покачвания в четвъртък въпреки отстъпленията на Wall Street ден по-рано, стимулирани от колебливия доклад за заетостта в САЩ.

Данните на ADP за заетостта в частния сектор в Щатите показаха ръст от 189 000 позиции през март, което остана под очакванията за увеличение от 225 000. Резултатът за миналия месец пък бе ревизиран нагоре до 214 000 от 212 000.

"Азиатските пазари пренебрегват по-слабите данни поради по-голямата вероятност Фед да се забави или да осъществи минимално покачване на лихвите. Плюс това в Европа имаше някои силни производствени данни снощи", коментира Марк Матюс, ръководител на звеното за Азия в Bank Julius Baer. "Това, което виждаме сега, не е само Европа, излизаща от рецесията. Това е един мощен глобален подем".

Китайският индекс Shanghai Composite се отдръпна леко от многогодишния връх от 3 837 пункта, постигнат по-рано през сесията, но все пак затвори на зелено.

Сред най-активните акции бяха тези на Agricultural Bank of China и China Everbright Bank, които изтриха съответно 1,4% и 1%.

В Хонконг китайският строител Country Garden заяви, че е продал нови акции на дъщерното дружество на Ping An Insurance за 6,3 млрд. хонконгски долара. Акциите на двете компании се покачиха съответно с 11,2% и 3,3%. Широкият индекс Hang Seng пък нарасна с 0,5% до 4-месечен връх.

Австралийският индекс S&P ASX 200 получи тласък на фона на предстоящото заседание на централната банка през следващата седмица. Четирите големи кредитори се търгуваха с повишения, като водеща бе Commonwealth Bank of Australia, която добави 1,2 на сто.

QBE Insurance Group скочи с 5 на сто, след като обяви, че обмисля да увеличи своите дивиденти.

Покачването на цените на петрола също стимулира част от дружествата. Liquified Natural Gas добави 8%, докато Origin Energy и Oil Search се изкачиха с по 1,2%.

Японският бенчмарк Nikkei 225 нарасна силно, възстановявайки всички загуби от сряда.

Сред печелившите бяха петролните дружества JX Holdings и Showa Shell, които се повишиха с 1,1% и 0,7%. Финансовите къщи също получиха тласък, като Resona Holdings и Mitsubishi UFJ Financial Group добавиха по над 4%.

Автомобилните производители също бяха в центъра на вниманието след публикуването на последните данни за продажбите в САЩ. Toyota Motor се покачи с 2%, а Nissan и Honda – съответно с 2,1% и 1,9%.

Южнокорейският индекс KOSPI отчете минимално изменение въпреки доброто представяне на Hyundai Motor и Kia Motors. И двамата производителя на автомобили се повишиха с по 1% след данните, които показаха 1,5% увеличение в продажбите на автомобили за март.

Повече пазарни новини вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още