IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари реагираха смесено на решението на ЯЦБ

Решението на Китай да отмени политиката си за едно дете прати акциите на производителите на храни и продукти за бебета на зелена територия.

12:15 | 30.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето индекси на азиатските борси се върнаха към подем в петък, след като Японската централна банка обяви, че оставя програмата си за стимули без промяна, съобщи CNBC. Решението на Китай да отмени политиката си за едно дете прати акциите на производителите на храни и продукти за бебета на зелена територия.

Японският основен индекс Nikkei 225 записа ръст от 0,8% и достигна най-високото си ниво от два месеца насам след смесена търговия.

Акциите на Sony поскъпнаха с 0,4%, след като технологична компания се върна към печалбата през второто си фискално тримесечие, заради рекорда на “Хотел Трансилвания 2” постави рекорд в боксофиса и увеличените продажби на конзолите PlayStation 4.

Повишението в акциите на Pigeon – производител на шишета за бебета – беше 10,7%, а в тези на Kao и Unicharm – компании за санитарни продукти – 3%.

Акциите на китайските фондови борси се търгуваха смесено в следобедната сесия, като в крайна сметка основният индекс Shanghai Composite изтри по-ранните повишения и приключи със спад от 0,1%.

Акциите на Citic Securities – най-големия инвестиционен посредник в Китай – скочиха с 3,7%, след като компанията обяви 54-процентов ръст на печалбата през третото тримесечие.

Bank of China отчете спад на печалбата и акциите ѝ поевтиняха с 0,3%.

Индексът CSI300, който обединява най-големите компании на борсите в Шанхай и Шънджън, както и Shenzhen Composite приключиха търговията със съвсем леки повишения. Хонконгският Hang Seng записа спад от 0,5%.

Акциите на козметичната компания China Child Care Corporation скочиха с 36%, а тези на производителя на мляко на прах Yashili International Holdings – със 7,2%. Поскъпване имаше и в акциите на производителя на колички Goodbaby International Holdings, на млекопроизводителя China Mengniu Dairy Company и на производителя на пелени за еднократна употребе Hengan International Group. При първите две компании ръстът беше с над 4%, а при третата – 2,1%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 се понижи с 0,5% и записа пета поредна сесия спадове.

Южнокорейският Kospi записа спад от 0,2%, като акциите на Samsung SDI поевтиняха с 4,1% след новините, че компанията отделя бизнеса си химикали и продава дела си на Lotte Chemical, чиито акциите пък се сринаха с 13,8%.

Акциите на LG Electronics поевтиняха със 7,4%, след като компанията обяви 37% спад в оперативната печалба за тримесечието на годишна база. Приходите спадат с 4,7 на сто до 14 трлн. вона (11,2 млрд. евро).

Samsung Electronics и Hyundai Motor обаче компенсираха пониженията, като акциите им поскъпнаха съответно с 3,6% и 1,6%. По-високи приходи и много по-висока печалба отчете корейският технологичен концерн Samsung Electronics Co. за третото тримесечие. Това е първият ръст на резултатите от една година и рекордна печалба за подразделението за чипове, която компенсира недоброто представяне при телефоните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още