IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung изненада приятно анализаторите

Акциите се изстреляха с над 4 на сто, след като концернът обяви кампания за обратно изкупуване на акции

10:13 | 29.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-високи приходи и много по-висока печалба отчете корейският технологичен концерн Samsung Electronics Co. през третото тримесечие. И то не само благодарение на смартфоните, но и на бизнеса с чипове за памет. А част от печалбата сега ще се върне към инвеститорите под формата на обратно изкупуване на акции, предава Bloomberg.

Това е първият ръст на резултатите от една година и рекордна печалба за поделението с чипове, която компенсира недоброто представяне при телефоните.

Но компанията предупреди, че печалбата за четвъртото тримесечие ще спадне, защото се очаква ефектът от силния долар да намалее.

Печалбата през третото тримесечие е 5,3 трлн. вона (4,6 млрд. долара), с 28 на сто над печалбата година по-рано, но под очакванията на анкетираните от FactSet анализатори за 5,6 трлн. вона. 

Samsung отчете рекордна печалба на поделението си за полупроводници, подпомогната от доставките за Apple и благоприятните валутни курсове. Но бизнесът със смартфони отчита най-слабата си печалба от три тримесечия, след като концернът бе принуден да намали цените на някои от телефоните си от високата категория Galaxy.

Приходите в размер на 51,7 трлн. вона отчитат ръст от 9 на сто на годишна база. Оперативната печалба скача с 82 на сто до 7,4 трлн. вона.

За тримесечието между юли и септември Samsung отчете оперативна печалба от 3,66 трлн. вона (3,2 трлн. долара) само от поделението за полупроводници, което формира половината от общата печалба на компанията. 

Печелившият бизнес с панели за дисплеи, познати като OLED, помогна на дивизията за дисплеи на Samsung да отчете оперативна печалба от 0,9 трлн. вона. Samsung заяви, че е успяла да си подсигури сделки с голям брой производители на смартфони от целия свят за своите дисплеи OLED.

Бизнесът с компоненти се е възползвал и от силния долар и слабата местна валута. Валутните разлики и колебания са помогнали на Samsung да генерира допълнително 800 млрд. вона приходи, предимно от бизнеса с компоненти.

Но оперативната печалба в мобилното поделение се свива до 2,4 трлн. вона (2 млрд. долара) от 2,8 трлн. вона през второто тримесечие, въпреки че Samsung представи премиум телефони по-рано в сравнение с предишните години и разшири портфолиото с модели, представяйки и такива с изкривени дисплеи. Компанията пусна и Samsung Pay, система за мобилни плащания, за потребители на телефони с марката Galaxy в Южна Корея и САЩ. 

Печалбата в мобилното поделение спада въпреки по-високия брой доставки на телефони и ръста в приходите, защото ръстът се дължи преди всичко на евтините телефони. Намалението на цените за Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge е свило маржа на печалба. 

През третото тримесечие Samsung е продала повече смартфони от всеки друг производител, показват данни на компаниите за пазарни анализи. Според IDC Samsung е доставила 84,5 млн. смартфона в периода юли – септември, докато Apple е продал 48 млн. iPhone.

Но апаратите на Samsung са доста по-евтини от тези на iPhone. Средните цени на апаратите на южнокорейския концерн са в диапазона 180-190 долара, по-малко от една трета от средната цена за iPhone, която е в размер на 670 долара.

Курсът на акциите скочи с над 4 на сто, след като едновременно с данните за тримесечието Samsung обяви, че стартира програма за обратно изкупуване на акции в обем до 9 млрд. евро. Тя ще протече на няколко етапа в период от една година. Компанията обеща и връщането на над 50% от своя годишен свободен паричен поток на акционерите за следващите три години.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още